Rdeči ribez pomirja živčevje in izboljšuje razpoloženje. Spodbuja
delovanje srca in mišičja, a rdeče jagode ribeza so tudi odlične za glavno
sestavino v sladici. Za vas sem pripravil odlično sladico, ki poudarja naravni
okus rdečega ribeza, a za nevtralizacijo kiselkastega okusa rdečega ribeza sem
ob koncu obliv z vanilijevo kremo.
Zahtevnost:
1,45 ure
Sestavine za 6 tortic premera 7 centimetrov:
KAKAVOV BISKVIT (mere: pekač 30*25 cm, skodelica - 0,20 litra)
0,15 kg masla
1 1/4 skodelice kristalnega sladkorja
3/4 skodelice kakava
3 jajca
1 zavitek vanili sladkorja (8g)
1 skodelica moke
RIBEZOVA KREMA
0,25 kg rdečega ribeza
0,40 l kisle smetane
8 žlic kristalnega sladkorja
1 zavitek vanili sladkorja
1 čajna žlička limonine lupine
0,10 l mleka
9 listov želatine (15g)
VANILIJEVA KREMA
0,30 l mleka
3 žlice kristalnega sladkorja
1/2 žlice moke
1 čajna žlička ruma
1 čajna žlička vanili koncentrata
1 jajce
PRIPRAVA - KAKAVOV BISKVIT
Nad vodno soparo raztopimo kristalni sladkor, maslo in kakav.
Stopljeni gostljati zmesi dodamo moko, vanili sladkor in jajca ter s pomočjo električnega mešalnika zmešamo v gladko zmes.
Zmes stresemo v pekač, ki smo mu dno predhodno pokrili s peki papirjem.
Pekač položimo v ogreto pečico na 170°C in pečemo 35 minut.
Pečen biskvit pustimo, da se ohladi.
Ohlajen biskvit narežemo na kroge velikosti modelčka za muffine, ki ga bomo kasneje uporabili za oblikovanje kreme.
RIBEZOVA KREMA
Liste želatine namočimo za 5 minut v hladno vodo.
Medtem v kozico stresemo kislo smetano, mleko, kristalni in vanili sladkor, limonino lupino ter dodamo jagode rdečega ribeza (6 vejic pustimo za dekoracijo), ki smo ga grobo zdrobili s pomočjo roke.
Kozico postavimo na štedilnik in počakamo, da sestavine zavrejo.
Kozico z zavreto zmesjo odstavimo in ob stalnem mešanju dodajamo ožete liste namočene želatine.
Mešamo toliko časa, da se želatina razpusti.
Ribezovo zmes ulijemo v modelčke za muffine ter vse skupaj postavimo v hladilnik, da se strdi oz. približno za 1 uro.
Kako odstraniti ribezovo kremo z modelčka?
Pekač postavimo za slabe pol minute nad vodno soparo, s prsti nežno primemo zgornjo plast in zasukamo v smeri urinega kazalca. Pekač obrnemo in z rahlimi stresljaji stresemo ribezove kupčke iz modela.
VANILIJEVA KREMA
Mleko zlijemo v kozico in postavimo na štedilnik.
Medtem ko čakamo, da mleko zavre pripravimo vanilijevo zmes.
V posodo ubijemo jajce, dodamo kristalni sladkor, moko, rum in vanili koncentrat ter s pomočjo kuhinjske metlice umešamo v gladko zmes.
Ko mleko zavre, toplotni dovod energije zmanjšamo na minimum in ob stalnem mešanju prilivamo zmes.
Ob stalnem mešanju zmes kuhamo 3 minute.
Vanilijevo kremo pustimo, da se ohladi.
SESTAVLJANJE TORTIC
Na delovno površino položimo izrezan kos okroglega kakavovega biskvita, nanj položimo eno kupček ribezove kreme (del, ki je gledal v pekaču za muffine navzgor, leži na biskvitu), čezenj položimo drugi kos okroglega biskvita ter na njega postavimo drug kupček ribezove kreme.
Tortico položimo na servirni krožnik.
Polovico ribezove tortice oblijemo z vanilijevo kremo in priložimo vejico rdečega ribeza.
Ni komentarjev
Objavite komentar