Tacosi so priljubljeni tako v Mehiki kot tudi drugod po svetu.
Priprava je enostavna, okusi so popolni, a znajo biti tudi zelo pekoči. Nisem
ljubitelj pekoče hrane, zato vam predstavljam taco na moj način.
Zahtevnost:
1 ura
Sestavine za 16 tacosov (merica- skodelica 0,20 l):
TESTO
4 skodelice moke tip 500
1 čajna žlička soli
2 čajni žlički pecilnega praška
2 žlice margarine ali masti
1,5 skodelice vode
NADEV
4 pesti na tanke rezance narezanega svežega zelja
0,60 kg očiščenih lignjev z lovkami (približno 32 kom)
4 paprike špic - rdeča
4 srednje velike korenje
4 stroke česna
2 vejice svežega rožmarina
10 listkov sveže bazilike
1 slaba pest svežega timijana
5 žlic ostrigine omake
6 žlic sojine temne omake
5 žlic olivnega olja
sok dveh limon
PRIPRAVA
V posodo stresemo presejano moko. Posujemo s soljo, pecilnim praškom ter dodamo še margarino, ki je bila nekaj časa na sobni temperaturi, da se omehča.
Z roko vse skupaj dobro premešamo, da dobimo majhne grudice.
Prilijemo mlačno vodo in s pomočjo lesene žlice mešamo toliko časa, da dobimo testno gmoto, ki odstopi od stranic posode.
Testno gmoto stresemo na delovno površino in s pomočjo pesti dobro pregnetemo (približno 4 minute).
Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo s krpo in pustimo počivati 20 minut.
Testo narežemo na 16 enakih koščkov.
Koščke testa oblikujemo v hlebčke, pokrijemo s krpo in pustimo počivati 15 minut.
Hlebčke na pomokani površini razvaljamo v obliki kroga na debelino 2 milimetra.
Razvaljano testo pečemo na ponvi brez dodatka maščobe 2 minute (vsaka stran 1 minuta).
Pečene tacose polagamo v pokrito kozico ali pa jih zlagamo v košarico pokrito s kuhinjsko krpo.
Zelenjavo (podolgovata rdeča paprika, rdeče korenje, sveže zelje) operemo, očistimo ter narežemo na tanke rezance.
Lignje očistimo, operemo in osušimo ter narežemo na 1 centimeter debele kolobarje.
Česen, timijan, baziliko in iglice rožmarina skupaj grobo sesekljamo.
Na olivnem olju na hitro popečemo (3 min) kolobarje lignjev z lovkami.
Popečenim lignjem dodamo narezano papriko in korenje ter pražimo 3 minute.
Dodamo še sesekljana zelišča, sojino in ostrigino omako ter pražimo eno minuto.
Ponev odstavimo, prelijemo s sokom dveh limon ter premešamo.
Po pečenem tacosu potrosimo narezano zelje.
Po zelju potrosimo dobre dve žlice praženih lignjev z zelenjavo ter prepognemo.
Ni komentarjev
Objavite komentar