Stereotip o bučah: buča velja za hrano »pujsekov« in ostalih
živali ter osnova za dekoracijo na dan čarovnic. Vendar z leti stereotipi
bledijo, a nekatere raziskave so pokazale rezultate, da so odlične za zdravje
oči, ki ga lahko ohranjate tudi z bučo hokaido, ki je vse bolj priljubljena
tudi na sončni strani Alp.
Zahtevnost:
65 minut
Sestavine za 4 osebe (pekač premera 26 cm):
1 srednje velika buča hokaido
0,06 kg prekajene slanine
1 rdeča čebula
5 strokov česna
2 vejice rožmarina
0,20 l sladke smetane
1 lonček kisle smetane (200 g)
1 vejica peteršilja
1 jajce
2 zvrhane žlice pšeničnega zdroba (gres)
1 pest rukole
sol, tribarvni grobo mleti poper, mleti muškatni orešček
olivno olje
PREDPRIPRAVA
- bučo hokaido prepolovimo, odstranimo semena, razrežemo na krhlje (vsaka polovica na 5 krhljev), olupimo ter razrežemo na srednje velike kocke
- čebulo očistimo in narežemo na kose velikosti bučkinih kock
- česen olupimo in vsak strok razrežemo na 4 dele
- peteršilj grobo sesekljamo
- vejici rožmarina razrežemo na manjše koščke
PRIPRAVA
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo koščke buče hokaido.
Kocke buče potrosimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter z narezano čebulo, česnom in svežim rožmarinom.
Vse skupaj pokapamo z olivnim oljem, pekač položimo v ogreto pečico na 180°C in pečemo 35 minut.
Pečene kocke buče z vsemi dodatki stresemo v pekač (premer 26 cm).
V PVC posodo stresemo kislo in sladko smetano, jajce, dodamo 2 žlice pšeničnega zdroba, ščepec soli, popra in muškatnega oreščka ter nasekljan peteršilj (namesto peteršilja lahko dodate tako kot jaz, mlade vršičke peteršilja). Vse skupaj s pomočjo kuhinjske metlice dobro premešamo.
S prelivom prelijemo pečene kocke buče hokaido.
Vse skupaj obložimo s tankimi rezinami prekajene slanine.
Pekač položimo v ogreto pečico na 200°C in pečemo 20 minut.
Pečeno bučkino zloženko pustimo nekaj minut, da se umiri, potrosimo z rukolo in postrežemo.
Ni komentarjev
Objavite komentar