Poletje se počasi poslavlja, spomini na morske vragolije in mediteranske dobrote tudi počasi bledijo, a kljub vsemu si lahko na ta deževen in hladen dan pričarate popolno in okusno mediteransko vzdušje.
Zahtevnost:
35 minut
Sestavine za 2 osebe:
12 lignjev z lovkami ( cca 0,30 kg)
1 podolgovata rdeča paprika
1 vejica rožmarina
2 vejice peteršilja
6 strokov česna
0,25 kg tankih špagetov
4 žlice olivnega olja
0,05 belega vina
sok polovice limone
sol, tribarvni grobo mleti poper, mleti muškatni orešček
PRIPRAVA
Lignje očistimo, operemo pod tekočo vodo, zrežemo ter osušimo.
Rezanje lignjev:
Lignju prerežete eno stranico tako, da dobite "ligenj zrezek".
Narezane lignje položimo v posodo, dodamo na grobo sesekljan peteršilj, rožmarin in česen, na tanke rezance narezano podolgovato rdečo papriko, olivno olje ter po dva ščepca soli, popra in mletega muškatnega oreščka.
Sestavine premešamo in pustimo 20 minut, da se lignji marinirajo.
Medtem ko čakate, da se lignji povežejo z okusi marinade, skuhate v osoljeni vodi špagete.
Na močno segreti ponvi brez dodajanja maščobe spečemo marinirane lignje (vsaka stran minuta in pol).
Pečene lignje polagamo v pokrito kozico.
Pečene lignje polagamo v pokrito kozico.
V ponev, v kateri smo pekli lignje, stresemo marinado z lovkami in na najvišjem dovodu toplotne energije pražimo 3 minute.
Praženi mešanici prilijemo belo vino in 0,05 l vode ter na hitro prevremo - 1 minuta.
V omako stresemo al dente kuhane špagete ter na hitro pokuhamo (2 minute), da se okusi premešajo.
Serviranje
Na krožnik položimo špagete z marinado in lovkami, vrh kupčka testenin obložimo s pečenimi lignji, pokapamo z olivnim oljem in limoninim sokom
Nasvet
Potrosite lahko še s svežimi zelišči in grobo naribanim parmezanom.
Ni komentarjev
Objavite komentar