Česen, ki ima karakteristični okus in vonj svojo veličino izrazi šele pri toplotni obdelavi, se uporablja za kulinarične in medicinske
namene. Česen se zaradi svojega ostrega okusa uporablja kot začimba, a odlično
se ujema v kombinaciji s čebulo,
paradižnikom ali ingverjem.
50 minut
Zahtevnost:
Sestavine za 4 osebe:
3 cele stroke česna
2 kosa svežega belega kruha (s skorjo)
ena slaba pest svežih zelišč (peteršilj, majaron, šatraj)
0,40 l mleka
sol, tribarvni grobi mleti poper
1/3 čajne žličke mletega ingverja
4 žlice olivnega olja
ena pest rukole
eno srednje veliko korenje
PRIPRAVA
Cele stroke česna položimo na pekač in postavimo v pečico, ogreto na 200°C in pečemo 30 minut.
Kako izločiti česen iz lupine?
V roko primete strok česna in samo stisnete.
Kruh s pomočjo roke razdrobimo ter na olivnem olju pražimo toliko časa, da dobimo zlato-rjavo barvo.
Praženemu kruhu dodamo pečen česen, sveža zelišča (peteršilj, majaron, šatraj), 1/2 čajne žličke soli, dva ščepca popra, mleti ingver in zalijemo z 0,40 l mleka in 0,40 l vode.
Ko sestavine zavrejo, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum in kuhamo 10 minut.
Kuhano juho s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes ter kuhamo še tri minute.
SERVIRANJE
Juho nalijemo v servirno posodo in potrosimo z rezanci korenja in rukolo.
REZANCI KORENJA
Korenje operemo in olupimo, a nato s pomočjo noža za lupljenje krompirja narežemo rezance. Rezance korenja potopimo za 2 minute v vrelo vodo.
Ni komentarjev
Objavite komentar