Jesen je čas za lov morskega lista, a imenujejo ga tudi
jesenska riba. In če je jesen že tukaj, sem ji za dobrodošlico pripravil recept
z odličnimi in preprostimi okusi.
testo - 2 ure / lazanja - 50 minut
Zahtevnost:
Sestavine za 4 osebe:
TESTO
0,35 kg ostre moke
0,12 kg špinačnih listov
2 jajc
en ščepec soli
NADEV
4 fileje morskega lista
0,15 kg naribanega sira
4 žlice masla
0,40 l mleka
4 žlice moke
sol, grobo mleti tribarvi poper, muškatni orešček
OMAKA
20 školjk - klapavica
20 kuhanih kozic
0,15 l belega vina
2 srednje velike čebule
5 strokov česna
2 vejice svežega rožmarina
3 vejice peteršilja
ena limona
sol, tribarvni grobo mleti poper
olivno olje
PREDPRIPRAVA:
TESTO
Liste špinače operemo pod tekočo vodo, stresemo v vrelo vodo
za pol minute in odcedimo.
Odcejene liste špinače s pomočjo paličnega mešalnika
zmeljemo v gladko zmes, stresemo na cedilo in počakamo (par minut), da se
odteče odvečna tekočina.
V posodi s pomočjo kuhinjske metlice razmešamo jajca, dodamo
zmleto špinačo in dobro premešamo.
V drugo posodo stresemo ostro moko dodamo ščepec soli,
prilijemo stepena jajca s špinačo in s pomočjo lesene žlice dobro zmešamo.
Na pol zmešano testo z odvečno moko, ki se je nabrala med
mešanjem ob straneh posode, stresemo na delovno površino.
Testo s pomočjo pesti močno gnetemo (približno 6 minut), da
se sestavine dobro povežejo in postane kepa testa prožna.
Testo zavijemo v pvc folijo ali v pvc vrečko za zamrzovanje
in postavimo za 2 ure v hladilnik.
Uležano testo na pomokani površini razvaljamo, na debelino treh milimetrov in s pomočjo kozarca izrežemo kroge, premera 9 centimetrov.
Izrezane testne kroge kuhamo v osoljeni vodi, 5 minut, nato ocedimo in oplaknemo s hladno vodo.
PRIPRAVA BEŠAMELA
V kozici raztopimo maslo, dodamo moko, premešamo s pomočjo kuhinjske metlice, prilijemo hladno mleko ter ob stalnem mešanju kuhamo tri minute.
Pripravljeni zmesi dodamo 1/3 čajne žličke soli, dva ščepca popra in mletega muškatnega oreščka ter dobro zmešamo.
PRIPRAVA LISTA
File morskega lista operemo in s pomočjo kuhinjske brisače osušimo.
File začinimo s slabim ščepcom soli in razrežemo na štiri dele.
V ponvi segrejemo olivno olje ter popečemo koščke ribjega fileja (na vsaki strani 2 minute).
SESTAVLJANJE LAZANJE
Pekač pokapamo z olivnim oljem in nanj položimo prvi kos testa.
Testo premažemo s slabo žlico bešamela, nanj položimo kos lista, potrosimo z naribanim sirom in pokrijemo z drugim kosom testa. Postopek ponovimo še trikrat.
Zgornje testo premažemo z bešamelom in posujemo s sirom.
Postopek ponovimo še pri sestavljanju ostalih treh kupol.
Pripravljene testne kupole z morskim listom postavimo v ogreto pečico na 185°C in pečemo 25 minut.
PRIPRAVA OMAKE
- čebulo očistim in narežemo na majhne kocke.
- sveže školjke s pomočjo gobice dobro operemo
- česen očistimo in narežemo na tanke lističe
- rožmarin in peteršilj grobo zrežemo
- kuhane kozice operemo in osušimo
V kozici segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in pražimo toliko časa, da postekleni. Čebuli dodamo školjke, česen, rožmarin, peteršilj in dva ščepca popra ter pokrito dušimo 10 minut. Dušenim školjkam dodamo kozice, prelijemo z belim vinom ter dušimo še 5 minut.
NASVET
Omako med pripravo ne solite. Ob koncu dušenja poizkusite in po potrebi dosolite, saj klapavice med dušenjem izločijo sol.
SERVIRANJE
Na servirni krožnik položimo pečeno kupolo, obložimo z nekaj dušenih klapavic in kozic, pokapamo z omako in priložimo kos limone.
Ni komentarjev
Objavite komentar