Obstaja kopico receptov za pečena jabolka, a z mojo
kulinarično iznajdljivostjo mi je uspelo vključiti jagode in svežo meto, ki odlično
popestrijo okus pečenih jabolk.
40 minut
Zahtevnost:
Sestavine za 8 oseb:
8 manjših ali 4 večja jabolka
1/2 čajne žličke cimeta
4 žlice cvetličnega medu
sok dveh limon
KREMI
0,55 l mleka
0,15 kg kristalnega sladkorja
4 jajca
0,11 kg moke - tip 500
1 žlica ruma
2 žlice vanilijeve arome
15 listkov sveže mete
6 zmrznjenih ali svežih jagod
PRIPRAVA
Jabolka operemo, osušimo, odstranimo koščice in narežemo na srednje debele krhlje.
Jabolčne krhlje razporedimo po pekaču in prelijemo z dresingom.
DRESING
Zmešamo sok ene limone, cimet in cvetlični med, da se sestavine dobro premešajo.
Pekač z jabolčnimi krhlji položimo v ogreto pečico na 200°C, za 20 minut.
PRIPRAVA KREME
Rumenjake ločimo od beljakov ter jih s pomočjo električnega mešalnika zmešamo v penasto zmes s sladkorjem, moko, rumom in vanilijevo aromo.
V kozico vlijemo mleko, ki smo mu dodali še 0,05 l vode.
DODAJANJE VODE
Voda se doda k mleku, da se med kuho ne prime dna kozice in posledično zažge.
Ko nam mleko zavre, postopoma dodajamo zmes iz rumenjakov, a ob tem stalno mešamo. Zmanjšamo dovod toplotne energije in ob stalnem mešanju kuhamo 7 minut.
Kuhani kremi dodamo trdo stepene beljake in jih narahlo umešamo. Kremo razdelimo na dva dela.
PRIPRAVA JAGODNE KREME
V kozico stresemo jagode, prilijemo 0,03 l vode in kuhamo 3 minute. Kuhane jagode z vodo, s pomočjo paličnega mešalnika, zmeljemo v gladko zmes, dodamo prvi polovici kreme in dobro premešamo.
PRIPRAVA METINE KREME
V kozico položimo metine liste, prilijemo 0,03 l vode in kuhamo 3 minute. S pomočjo paličnega mešalnika, metine liste z vodo zmeljemo, dodamo drugemu delu kreme in dobro premešamo.
SERVIRANJE
Na servirni krožnik položite jagodno in metino kremo ter obložite s pečenimi krhlji.
Pečena jabolka prelijete s kremo iz jagod in mete. Omako prelijete tako, da dobite barvni kontrast (omaki prelijeto obratno, kot ste jih na začetku) in okrasite z listi sveže mete.
Ni komentarjev
Objavite komentar