Najdragocenejše hranilo v tuni je omega 3 - maščobne
kisline, ki veljajo za odličnega varuha zdravja srčno-žilnega sistema, a pomagajo
tudi pri uravnavanju telesne teže. Ponujam vam rešitev za preprosto in okusno jed
iz tune, ki jo dopolnjuje zdrava zelenjava, v obliki pora in gomolja zelene.
40 minut
Zahtevnost:
Sestavine za predjed (4os) oz. glavna jed (2os):
1 zavitek valjanega svežega listnatega testa (275g)
0,35 kg tune iz konzerve
1 dobra pest na tanke kolobarje narezanega pora
1/4 srednje velikega gomolja zelene
1 dobra pest naribanega sira
4 stroki česna
2 vejice svežega peteršilja
1 vejica svežega rožmarina
eno jajce
sol, tribarvni grobo mleti poper
3 žlice olivnega olja
2 žlice ostrigine omake
2 oz. 4 žlice kisle smetane
PRIPRAVA
Na tanke kolobarje narezan por in na tanke rezance narezan gomolj zelene operemo pod tekočo vodo in osušimo.
ČIŠČENJE PORA
Por vedno prvo poljubno narežete in šele nato operete, ker se med listi pora nahaja veliko zemlje...
Na olivnem olju pražimo por in zeleno le toliko časa, da oveni. Praženi mešanici dodamo na grobo sesekljan česen in peteršilj, ostrigino omako ter sol in grobo mleti tribarvni poper. Sestavine premešamo in pražimo le toliko časa, da zadiši česen.
Listnato testo razvijemo ter prerežemo na pol, tako da dobimo dva pravokotnika.
Prvi kos testa položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
Na testo položimo odcejeno tuno ter jo enakomerno razporedimo po celotni površini, tako da dobimo prazen zunanji rob testa, debeline približno 2 centimetra.
Tuno potrosimo z ohlajenim zelenjavnim nadevom in polovico naribanega sira.
Z drugo polovico testa prekrijemo prvo nadevano polovico testa.
Zunanji rob pravokotnika s prsti pritisnemo, da se sprime in zavihamo ter premažemo z jajce,
Tunini pito potrosimo s preostankom naribanega sira, grobo sesekljanim rožmarinom in grobo mletim tribarvnim poprom.
Pekač s pito položimo v ogreto pečico na 185°C, za 30 minut.
Pečeno pito pustimo par minut, da se umiri.
NASVET
Tunino pito razrežete na poljubne kose, poleg servirate kislo smetano.
Ni komentarjev
Objavite komentar