Frtalja je slovenska narodna jajčna jed, ki je bila včasih obvezno
na mizi za 1. maj in se povezuje z vražo, da odganja modrase. Pod tem imenom je
poznana v primorski kuhinji, a drugod po Sloveniji je poznana pod imenom omleta
ali šmorn, čeprav se od obeh zelo razlikuje. Ponujam vam mojo verzijo, a z malo
kulinarične domišljije lahko ustvarjate različne okuse in dodatke.
14 minut
Zahtevnost:
Sestavine po osebi:
2 jajci
0,06 l sladke smetane
2 žlice moke tip 500
1/3 čajne žličke pecilnega praška
1/2 paradižnika
1/3 seže paprike
5 kolobarjev (1 cm) gladke kumare
1/2 čebule
sol, tribarvni grobo mleti poper, rožmarin, timijan, kurkuma, muškatni orešček
olivno olje
PRIPRAVA
V posodo ubijete dve jajci, prilijete sladko smetano, dodate še moko, pecilni prašek in začimbe (1/4 čajne žličke soli, dva ščeppca popra, po 1/3 čajne žličke rožmarina in timijana, noževo konico muškatnega oreščka, 1/3 čajne žličke začimbe kurkuma) ter s pomočjo kuhinjske metlice dobro zmešate.
Zelenjavo (paprika, čebula, kumara, paradižnik) očistite in narežete na majhne kocke.
Narezano zelenjavo, v ponvi na olivnem olju z dodatkom dveh ščepcov soli, pražite 4 minute.
Praženo zelenjavo razporedite enakomerno po celotni ponvi ter jo prelijete s prelivom iz jajc.
Frtaljo pečete na vsaki strani 3,5 minute.
Pečeno frtaljo enostavno stresete na krožnik in prepognete ter potrosite z grobo sesekljanimi zelišči.
Ni komentarjev
Objavite komentar