Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Matevž - krompirjeva priloga s fižolom na moj način

recept matevž, recept za matevža, krompirjeva priloga, krompir, fižol, priloga, krompirjeva priloga
Matevž je stara slovenska jed, ki je malo že pozabljena, a meni ji je uspelo dati nov zagon. Priprava je zelo enostavna, a kot priloga je odličnega okusa. 
recept matevž, recept za matevža, krompirjeva priloga
50 minut
Zahtevnost:
Sestavine za 7 Matevževih tortic:
4 srednje velike krompirje
1 konzerva (400g) rjavega fižola 
2 žlice zaseke
0,10 kg na tanko narezane prekajene slanine
1 srednje velika čebula
3 stroke česna
3 žlice pšeničnega zdroba (gres)
sol, tribarvni grobo mleti poper, muškatni orešček
0,06 sladke smetane

PRIPRAVA
Fižol s konzerve operemo pod tekočo vodo in osušimo.

Na zaseki pražimo na grobo sesekljano čebulo, a ko oveni dodamo rjav fižol, začinimo (3 ščepce soli, 2 ščepca popra in 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka) ter pražimo 4 minute.

Dodamo še na grobo sesekljan česen, a ko zadiši, odstavimo ter s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes.
Krompir olupimo, narežemo na manjše koščke, operemo ter skuhamo v vodi, ki smo ji dodali po dva ščepca soli, popra in muškatnega oreščka.

Kuhan krompir odcedimo, dodamo sladko smetano ter ga dobro pretlačimo.
Pretlačen krompir in mleti fižol stresemo v posodo, dodamo pšenični zdrob ter dobro premešamo.
Pekač za muffine namažemo z maščobo in potrosimo s krušnimi drobtinami ter nadevamo s krompirjevo zmesjo.

Pekač s krompirjevimi torticami položimo v ogreto pečico na 190°C in pečemo 25 minut.
PRIPRAVA SLANINE

Slanino popečemo (vsaka stran 1 minuta) na vroči ponvi brez dodatka maščobe.
Pečene krompirjeve tortice pustimo v pekaču nekaj minut, da se umirijo, nato na pekač položimo leseno desko, vse skupaj obrnemo in odstranimo pekač.

Krompirjeve tortice s fižolom obrnemo ter obložimo s pečeno slanino.
NASVET
MATEVŽA NA MOJ NAČIN POSTREZITE OB HITRO PRIPRAVLJENEMU KOTLETU S SVINJSKEGA VRATU.

Kotlet s svinjskega vratu natrete s soljo, poprom in rožmarinom ter na vroči ponvi popečite na vsaki strani 3 minute. 
Dodate na grobo sesekljan česen in zalijete z vodo (na kotlet 0,04 l vode) ter pokrito dušite 4 minute.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo