Matevž je stara slovenska jed, ki je malo že pozabljena, a
meni ji je uspelo dati nov zagon. Priprava je zelo enostavna, a kot priloga je
odličnega okusa.
50 minut
Zahtevnost:
Sestavine za 7 Matevževih tortic:
4 srednje velike krompirje
1 konzerva (400g) rjavega fižola
2 žlice zaseke
0,10 kg na tanko narezane prekajene slanine
1 srednje velika čebula
3 stroke česna
3 žlice pšeničnega zdroba (gres)
sol, tribarvni grobo mleti poper, muškatni orešček
0,06 sladke smetane
PRIPRAVA
Fižol s konzerve operemo pod tekočo vodo in osušimo.
Na zaseki pražimo na grobo sesekljano čebulo, a ko oveni dodamo rjav fižol, začinimo (3 ščepce soli, 2 ščepca popra in 1 ščepec naribanega muškatnega oreščka) ter pražimo 4 minute.
Dodamo še na grobo sesekljan česen, a ko zadiši, odstavimo ter s pomočjo paličnega mešalnika zmeljemo v gladko zmes.
Krompir olupimo, narežemo na manjše koščke, operemo ter skuhamo v vodi, ki smo ji dodali po dva ščepca soli, popra in muškatnega oreščka.
Kuhan krompir odcedimo, dodamo sladko smetano ter ga dobro pretlačimo.
Pretlačen krompir in mleti fižol stresemo v posodo, dodamo pšenični zdrob ter dobro premešamo.
Pekač za muffine namažemo z maščobo in potrosimo s krušnimi drobtinami ter nadevamo s krompirjevo zmesjo.
Pekač s krompirjevimi torticami položimo v ogreto pečico na 190°C in pečemo 25 minut.
PRIPRAVA SLANINE
Slanino popečemo (vsaka stran 1 minuta) na vroči ponvi brez dodatka maščobe.
Pečene krompirjeve tortice pustimo v pekaču nekaj minut, da se umirijo, nato na pekač položimo leseno desko, vse skupaj obrnemo in odstranimo pekač.
Krompirjeve tortice s fižolom obrnemo ter obložimo s pečeno slanino.
NASVET
MATEVŽA NA MOJ NAČIN POSTREZITE OB HITRO PRIPRAVLJENEMU KOTLETU S SVINJSKEGA VRATU.
Kotlet s svinjskega vratu natrete s soljo, poprom in rožmarinom ter na vroči ponvi popečite na vsaki strani 3 minute.
Dodate na grobo sesekljan česen in zalijete z vodo (na kotlet 0,04 l vode) ter pokrito dušite 4 minute.
Ni komentarjev
Objavite komentar