Mlinci izvirajo iz slovenske ter hrvaške kuhinje, a v večini
se postrežejo kot priloga perutnini. Puran z mlinci je hrvaška specialiteta, še
posebej v hrvaškem Zagorju in Slavoniji. V Sloveniji pa se mlinci strežejo kot
priloga pečeni goski oz. raci in je tradicionalna jed na dan Svetega Martina.
70 minut
Zahtevnost:
Sestavine za 6 oseb:
0,40 kg moke - tip 500
4 jajca
2 ščepca soli
2 žlice olja
0,06 l mlačne vode
*
3 žlice zaseke
0,40 l vode
2 stroka česna
1 jušna kocka - goveja ali kokošja
PRIPRAVA DOMAČIH MLINCEV
V posodo stresemo moko, dodamo jajca, sol, olje in mlačno vodo ter s pomočjo električnega mešalnika mešamo toliko časa, da dobimo testno gmoto.
Testno gmoto stresemo na pomokano površino in s pomočjo dlani gnetemo 10 minut.
Dobro pregneteno testo razrežemo na štiri enake dele in oblikujemo hlebčke.
Hlebčke pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut, da testo postane prožno.
Hlebčke testa na pomokani površini razvaljamo na premer 30 centimetrov, debeline 2 milimetra.
Dno pekača prekrijemo s peki papirjem in nanj položimo razvaljano testo.
Pekač položimo v ogreto pečico na 190°C in pečemo 15 minut.
NASVET
Mlince imate lahko več dni shranjene v suhem prostoru.
PRIPRAVA MLINCEV ZA SERVIRANJE
V ponvi razpustimo zaseko, dodamo fino sesekljan česen, a ko zadiši, prilijemo vodo in dodamo jušno kocko.
Sestavine pustimo počasi vreti 6 minut, da se kocka raztopi ter se okusi povežejo.
Mlince nalomimo na neenakomerne kose, položimo v posodo in prelijemo s pripravljeno tekočino.
Prelite mlince pustimo stati 4 minute, da se napojijo tekočine, a med namakanjem parkrat premešamo.
Mlinci se odlično podajo k >>> MARTINOVI GOSKI in
>>> RDEČEMU ZELJU Z JABOLKI .
Ni komentarjev
Objavite komentar