Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Pečena gos

PEČENA GOS, MLINCI, RDEČE ŽELJE, JABOLKO, MED, RACA
Glavna sestavina na krožnikih, za dan Svetega Martina, je vsekakor pečena gos ali raca. Predlagam vam recept za odlično in zelo okusno pečeno gos z medom.
MARTINOV KROŽNIK, RECEPT PEČENA GOS
priprava - 10 minut / pečenje - 2 ure
Zahtevnost:
Sestavine za 6 oseb:
1 večja goska (cca 2,5 kg)
1 večje jabolko
1 limona
2 žlice cvetličnega medu
1/4 čajne žličke rdeče paprike v prahu
sol, tribarvni grobo mleti poper

PREDPRIPRAVA
MARINADA
V posodo stisnete sok ene limone (ostanek limone spravite na stran za kasneje), dodate med, rdečo papriko v prahu, eno čajno žličko soli in 1/3 čajne žličke grobo mletega tribarvnega popra.

Sestavine dobro premešate, da se povežejo med sabo.
GOS
Gos pod tekočo hladno vodo dobro operete, osušite in odstranite odvečno kožo na vratu ter na zadku.
PRIPRAVA
Notranjost goske natrete z mešanico soli in grobo mletega tribarvnega popra (1/2 čajne žličke soli, dva ščepca popra) ter jo nadevate z enim jabolkom, ki ga narežete na večje krhlje in ostanki limone.

Štrleče dele goske tesno povežete z nitjo ob trup, da se med peko ne zažgejo, a s tem bo goska tudi obdržala prvotno obliko.
Pripravljeno gos položite v pekač ter natrete z marinado.

Pekač položite v ogreto pečico na 185°C in pečite 30 minut. Po pol ure gosko obrnite, prelijte z 0,10 l vode ter pečite še eno uro in pol.

Med peko gos večkrat prelijte z omako, ki nastaja med peko.

NASVET
Gos med peko vsake pol ure obrnite ; če tekočina izhlapi prilijte malo vode.
Pečeno gos pokrite z alu folijo in pustite počivati 15 minut.

Kot prilogo ponudite >>> DOMAČE MLINCE in >>> DUŠENO RDEČE ZELJE Z JABOLKI.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo