Ponujam vam odlično rešitev za sladko naslado, ki bo prijetno navdušila med prihajajočimi prazniki.
1,5 ure
Zahtevnost:
Sestavine za 5 pomarančnih kock (7*10 cm):
BISKVIT
30 g kakava
200 g jedilne čokolade
150 g kristalnega sladkorja
0,30 l sladke smetane
1 žlica vanilijeve arome
1 žlica ruma
200 g moke
50 g jedilnega koruznega škroba (gustin)
1 čajna žlička pecilnega praška
2 jajci
KREMA
4 sočne pomaranče
7 žlic sladkorja
1 žlica vanilijeve arome
za 0,80 l želatine v listih (če jih je v zavitku za liter tekočine 12 - potrebujete 10 kom)
DEKORACIJA
500 g kremnega sira mascarpone
6 žlic mletega sladkorja
2 žlice rumene barve v gelu (približno 4 g)
naribana lupina dveh pomaranč
5 žlice kristalnega sladkorja
PRIPRAVA BISKVITA
V posodo stresite čokolado, sladko smetano, kristalni sladkor, rum, vanilijevo aromo ter nad soparo stopite.
Med toplotnim postopkom večkrat premešajte, a ko je zmes stopljena jo odstavite in z mešanjem na pol ohladite.
V drugi posodi zmešajte moko, jedilni koruzni škrob, kakav in pecilni prašek.
V na pol ohlajeno zmes umešajte mešanico moke in nato dobro umešajte še jajci.
Biskvitno zmes vlijte v pekač (30*22 cm), ki ste ga predhodno namazali z maslom ter potrosili s krušnimi drobtinami.
Pekač postavite v ogreto pečico na 175°C in pecite 35 minut.
Pečen biskvit stresite iz pekača in ga pustite, da se ohladi.
Biskvit z ostrim nožem narežite na 16 enakih delov (biskvit prerežete prečno na pol in nato vsak del na 8 enakih pravokotnikov).
PRIPRAVA POMARANČNEGA ŽELEJA
Pomaranče olupite, po potrebi odstranite koščice, narežite na manjše koščke in s pomočjo paličnega mešalnika zmeljite v gladko zmes.
Zmes vlijte v merico in do 0,80 l dotočite vode.
Zmlete pomaranče z vodo stresite v kozico, dodajte sladkor in vanilijevo aromo ter postavite na štedilnik.
Ko tekočina zavre, dodajte namočene liste želatine in ob tem ves čas mešajte.
Mešajte toliko časa, da se želatina razpusti.
Pomarančno zmes stresite na klasičen pekač (40*48 cm), ki ste ga predhodno obložili z alu ali pvc folijo.
Po potrebi zmes poravnajte ter položite v hladilnik, da se strdi.
Pomarnčni žele narežite na velikost narezanih kosov biskvita.
SESTAVLJANJE POMARANČNIH KOCK
Na prvi kos biskvita položite kos pomarančnega želeja, na žele položite nov kos biskvita in nato sledi pomarančni žele.
Na žele položite biskvit in nato sledi še en kos želeja.
Sestavljene pomarančne kocke zamažete s kremnim sirom mascarpone, ki ste mu dodali mleti sladkor in barvo v gelu.
Zamazane tortice za pol ure postavite v hladilnik.
MASCARPONE KREMA
Mascarpone, mleti sladkor in barvo v gelu dobro premešate, da se sestavine povežejo.
Pred serviranjem na tortice položite karamelizirane kupčke iz pomarančnih lupin.
KARAMELNA POMARANČA
Lupino dveh pomaranč naribajte na srednji velikosti ter jih stresite v kozico.
Dodajte kristalni sladkor in prilijte toliko vode, da so rezanci pomarančne lupine s sladkorjem pokriti z vodo.
Kuhajte toliko časa, da sladkor karamelizira oz. postane zmes svetlo rjava. Iz karameliziranih pomarančnih delcev s pomočjo žlice naredite kupčke in jih polagate na peki papir.
Ni komentarjev
Objavite komentar