Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Sladica s kakijem "Solzni kaki"

torta, kaki, mascarpone, biskvit, čokolada, sladkor, biskvit za torto, barvni biskvit, sladkor, sladica
Ponujam vam odličen recept za okusno torto s kakijem, ki velja za zelo zdrav jesenski sadež.
recept sladica s kakija, recepti kaki
priprava - 50 minut / serviranje - 1,30 ure
Zahtevnost:
Sestavine za 2 osebe (pekač premera 11 cm ; za torto klasične velikosti - osnovna receptura krat 3):
BISKVIT
2 jajci
2 zvrhane žlice moke - tip 500
2 zvrhane žlice kristalnega sladkorja
1 žlica olja
3 žlice mleka
1 čajna žlička pecilnega praška
1 čajna žlička rdeče jedilne barve v gelu
KREMA
2 kakija
0,25 kg kremnega sira mascarpone
4 žlice kristalnega sladkorja
1 čajna žlička ruma
1 čajna žlička vanilijeve arome
2 zvrhane žlice jedilnega koruznega škroba (gustin)
DEKORACIJA
2 žlice kristalnega sladkorja
1 čajna žlička zelene jedilne barve v gelu
0,08 kg čokolade za kuhanje (jedilna)

PRIPRAVA
V posodi, s pomočjo električnega mešalnika, penasto zmešamo jajci in kristalni sladkor.

Penasti zmesi dodamo mleko, olje, barvni gel ter dobro premešamo. Nato počasi dodajamo moko pomešano s pecilnim praškom, ki jo na rahlo umešavamo.
Model za tortico namažemo z maslom, potrosimo s krušnimi drobtinami ter vanj vlijemo biskvitno zmes.
Pekač položimo v ogreto pečico na 185°C, za 25 minut.

NASVETI PRI PRIPRAVI BISKVITA
- jajca in sladkor so dovolj stepena, ko narastejo za dvakrat ; mešate na najvišji hitrosti

- moko vmešavate počasi in nežno, da dobite rahel biskvit

- barvni gel lahko zamenjate s kakavom in dobite čokoladni biskvit ; osnovnemu receptu za biskvit odštejete eno žlico moke in dodate eno žlico kakava ; za klasičen bel biskvit, osnovnemu receptu odvzamete barvni gel

- Kako preveriti če je biskvit pečen? Biskvitu v sredino zapičite zobotrebec, dvakrat obrnete v smeri urinega kazalca in povlečete ven. Če je zobotrebec suh, je biskvit pečen.

PRIPRAVA KREME
Zrel in sočen kaki operemo, olupimo ter pretlačimo čez cedilo.
Pretlačen kaki stresemo v kozico, dodamo kristalni sladkor, rum in vanilijevo aromo ter postavimo na štedilnik.

Ko sestavine zavrejo, prilijemo jedilni škrob, ki smo ga predhodno raztopili v 0,06 l hladne vode.

Ob stalnem mešanju, na najmanjšem dovodu toplotne energije, kuhamo 3 minute.
Ohlajeni kaki pasti dodamo mascarpone in s pomočjo kuhinjske metlice dobro zmešamo.
Biskvit prečno prerežemo na polovico ter na spodnji del biskvita položimo polovico kreme.

Kremo poravnamo, pokrijemo z drugim delom biskvita ter s preostankom kreme zamažemo stranice in vrh torte.

Zamazano torto postavimo za pol ure v hladilnik.
DEKORACIJA - ČOKOLADNE SOLZICE
Nad vodno soparo raztopite jedilno čokolado za kuhanje.

Pripravite si kos peki papirja, na katerem boste pripravili čokoladne solzice.

Na peki paprir položite eno čajno žličko raztopljene čokolade in z dnom žličke nežno povlečete v obliko pol kroga. 
Oblikovano čokoladno dekoracijo položite v hladilnik, da se strdi.
SLADKORNA TRAVA

V posodo stresete sladkor, dodate barvni gel in mešate toliko časa, da se gel in sladkor dobro premešeta oz. izginejo grudice.
DEKORIRANJE TORTE

Torto vzamete s hladilnika in stranice obložite s čokoladnimi solzicami tako, da je debelejjši del solzic spodaj.

Torto nato potrosite še s sladkorno travo.
NASVET ZA KLASIČNO VELIKOST TORTE
Osnovno recepturo pomnožite s tri.

O KAKIJU
Kaki ima ogromno vitaminov, mineralov in vlaknin.

Sadež ni le sladek in sočen, temveč ima še kopico koristnih učinkov na naše telo, je nasiten z malo kalorij, saj 100 gramov sadeža vsebuje le 80 kalorij. Kaki je bogat s številnimi antioksidanti, ki preprečujejo vnetja in infekcije, ter s kislino betulin, ki preprečuje nastanek tumorja. Sočen sadež vsebuje tudi veliko vitamina C, železa ter kalcija in fosforja.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo