Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Jajca


Za našo prehrano uporabljamo jajca številnih pernatih ptic, vendar se v večini poslužujemo uporabe kokošjih jajc, a bolj poredko še račja, gosja, prepeličja in nojeva.

Ker so jajca zelo občutljiva na temperaturo, jih moramo za pripravo pravočasno vzeti iz hladilnika oz. najboljši učinek dobimo ob sobni temperaturi. Pri stepanju celih jajc oz. samo beljakov dobimo prostornino do krat 3, če so nekoliko bolj topla. Za poširanje so najboljša sveža jajca, a sneg iz beljakov je bolje, če so jajca stara že nekaj dni. Jajc ne smemo dati nikoli direktno v vročo mešanico, ker zakrknejo in ne dobimo potrebnega učinka.

Jajca lahko pripravimo kot mehko ali trdo kuhana, umešana, poširana, ocvrta, pečena na oko, pripravljena kot omleta oz. frtalja. Za predjed pripravimo po osebi eno jajce, a za glavno jed dve jajci.


Jajca se uporabljajo tudi za izboljšanje juh in omak, a so tudi živilo za povezovanje raznih nadevov in pretlačenih jedi ter glazur za kruh in pecivo.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo