Olja in trde maščobe je ena izmed glavnih sestavin naše prehrane. So živalskega ali rastlinskega izvora. Živalske maščobe se pridobivajo iz maščobnega tkiva živali, osnova za pridobivanje surovega masla je kravje mleko, margarina se pridobiva iz industrijskih olj, a prav tako rastlinska mast.
Trda maščoba imenujemo tiste, ki so pri sobni temperaturi čvrste (svinjska mast, surovo maslo, margarina, rastlinska mast). Izraz olje se nanaša na maščobe, ki so v običajnih razmerah tekoči, izjema sta le palmovo in kokosovo olje, ki spadata v skupino poltrde maščobe.
Maščobe dajejo jedem polnost, voljnost in različne, a hkrati dobijo živila ob toplotni obdelavi hrustljavost in izrazitejši okus.
Olja se praviloma pridelujejo iz oreškov in semen. Vsako olje ima lastno barvo, okus, vonj. Olja so zaradi visokega vrelišča primerna za kuhanje, peko in cvretje.
Ni komentarjev
Objavite komentar