V predprazničnih dneh, si v večini vzamemo nekaj več časa za kuho. Predstavljam vam recept, ki vam bo vzel nekaj več časa, a rezultat bo slasten.
zahtevnost |
60 minut |
Sestavine
za OSNOVO potrebujete:
9 jajc
9 zvrhanih žlic kristalnega sladkorja
1 zavitek vanili sladkorja
7 žlic polnozrnate pirine moke
2 žlice moke - tip 500
2 žlice olja
4 žlice hladnega mleka
2 čajne žličke pecilnega praška
za VIŠNJEVO ROLADO potrbujete:
50 g temne jedilne čokolade
*
1/2 kozarca vloženih višenj (kompot višnje brez koščic, 680 g)
1 lonček kisle smetane (180 g)
4 žlice jedilnega koruznega škroba (gustin)
4 žlice kristalnega sladkorja
za BRESKVINO ROLADO potrebujete:
40 g temne jedilne jedilne čokolade
1 žlica kakava
*
1/2 konzerve breskvinega kompota (breskov kompot, 810 g)
4 žlice jedilnega koruznega škroba
za ČOKOLADNO ROLADO potrebujete:
3 žlice mletih orehov
*
200 g masla
5 žlic mletega sladkorja
100 g temne jedilne čokolade
5 jagod
**
mleti sladkor
PRIPRAVA
V posodo ubijete jajca, ki so bila nekaj časa na sobni temperaturi ter s pomočjo električnega mešalnika, na najvišji hitrosti mešate 5 minut. Nato dodate kristalni in vanili sladkor ter z električnim mešalnikom, na najvišji hitrosti, mešate še 10 minut.NASVET
Jajca so dovolj stepena, ko narastejo dva do trikrat (odvisno od velikosti jajc).
Stepeni zmesi prilijete mleko in olje, nato, s pomočjo kuhinjske metlice, narahlo umešate polnozrnato pirino moko, kateri ste primešali navadno moko in pecilni prašek.
Biskvitno zmes razdelite na tri dele.
BISKVIT ZA VIŠNJEVO ROLADO
Prvemu delu biskvita primešate čokolado (50 g), ki ste jo raztopili nad vodno soparo.
BISKVIT ZA BRESKVINO ROLADO
Drugemu delu biskvitne zmesi primešate kakav (1 žlica) in stopljeno temno čokolado (40 g).
BISKVIT ZA ČOKOLADNO ROLADO
Tretjemu delu primešate mlete orehe (3 žlice).
Odrežete tri kose peki papirja, za vsako bikvitno zmes svojega, v velikosti pekača.
Biskvit, s pomočjo kuhinjske palete, zamažete v obliko pravokotnika, debeline pol centimetra.
Biskvit za rolado pečete 8 minut, na 190°C.
Pečene biskvite, na rahlo, potrosite z mletim sladkorjem in tesno zavijete v zvitek.
KREMA ZA VIŠNJEVO ROLADO
Višnjevemu kompotu dodate kristalni sladkor in zavrete. Ko kompot zavre, prilijete jedilni koruzni škrob, ki ste ga raztopili v pol decilitra hladne vode ter kuhate 3 minute. Kuhane višnje ohladite ter nato primešate kislo smetano.
KREMA ZA BRESKVINO ROLADO
Breskve narežete na majhne kocke, prilijete tekočino (sok kompota) in zavrete. Ko breskvin kompot zavre, prilijete raztopljen (4 žlice, 0,05 l hladne vode) jedilni koruzni škrob in ob stalnem mešanju kuhate 3 minute.
KREMA ZA ČOKOLADNO ROLADO
Maslo, ki je nekaj časa stalo na sobni temperaturi, z mletim sladkorjem mešate toliko časa, da nastane kremna zmes. Zmesi dodate raztopljeno jedilno čokolado (100 g) ter s pomočjo električnega mešalnik dobro premešate. Nato, na rahlo umešate še grobo sesekljane jadode.
SESTAVLJANJE ROLAD
Biskvite razvijete, odstranite peki papir ter jih zamažete s kremo, ki gre določenemu biskvitu (biskvit za višnjevo rolado, krema za višnjevo rolado ; biskvit za breskvino rolado, krema za breskvino rolado ; biskvit za čokoladno rolado, krema za čokoladno rolado).
Zamazane biskvite zavijete v zvitek in postavite v hladilnik, za eno uro.
Tik pred serviranjem, narezane kose rolade, potrosite z mletim sladkorjem.
Ni komentarjev
Objavite komentar