Ajdova kaša je specialiteta slovenske narodne kuhinje, ki se
priporoča v prehrani ljudi, ki ne uživajo mesa. Vsebuje beljakovine, ki so za
telo primernejše od sestave beljakovin v mesu, soji in mleku. Odlična je za
pripravo sladic, raznih prilog in glavnih jedi, a danes vam ponujam odličen in
okusen recept v obliki hladne večerje.
zahtevnost |
35 minut |
SESTAVINE:
1 skodelica ajdove kaše (0,20 l)
1 piščančja prsa brez kože in kosti (cca 400 g)
2 srednje velika korenja
1/3 gomolja zelene
1 lonček kisle smetane (180 g)
3 žlice cvetličnega medu
5 žlic balzamičnega kisa
sol
tribarvni grobo mleti poper
žafranika
muškatni orešček
lovorjev list
PREDPRIPRAVA
Oprano ajdovo kašo stresete v kozico, zalijete z vodo (0,60 l) ter začinite z 1/3 čajne žličke soli, dvema ščepcema popra in muškatnega oreščka.Ko voda zavre, pustite vreti 5 minut, nato odstavite in pustite ajdovo kašo še 3 minute v vroči vodi.
Kašo odcedite in splaknete s hladno vodo.
Oprana piščančja prsa položite v kozico, dodate očiščeno korenje in gomolj zelene, zalijete z vročo vodo in začinite s polovico čajne žličke soli, dvema ščepcema popra, lovorjevim listom in 1/3 čajne žličke začimbe kurkuma.
Ko voda zavre, kuhate 22 minut, tako da voda na rahlo vre.
Kuhana prsa in zelenjavo odcedite ter narežete na manjše kocke.
V posodo stresete kislo smetano, dodate cvetlični med, tri ščepce popra in dva ščepca žafranike ter dobro premešate.
KAKO SERVIRATI?
Ajdovi kaši dodate na kocke narezano zelenjavo (korenje, gomolj zelene), začinite z balzamičnim kisom ter premešate.Na servirnem krožniku naredite kupček iz ajdove kaše z zelenjavo ter vrh obložite s koščki kuhanih piščančjih prs.
Natao vse skupaj prelijete z dresingom iz kisle smetane.
Ni komentarjev
Objavite komentar