Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Biskvitna torta z vinskim šodojem

Preprosta in okusna torta, ki ji piko na "i" ponuja vinki šodo.
RECEPT ZA TORTO, RECEPT ZA BISKVIT
zahtevnost
50 minut

SESTAVINE (za klasičen tortni model)
za BISKVIT potrebujete:
6 jajc
6 žlic kristalnega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja (10 g)
1 žlica masla
5 žlic kakava
5 žlic sezamovih semen
5 žlic moke, tip 500
1 čajna žlička pecilnega praška
1 čajna žlička cimeta
1 žlica rjavega sladkorja
krušne drobtine, maslo
za NADEV potrebujete:
1 l sladke smetane
6 žlic domače marmelade s koščki (moj predlog: >>> HRUŠKINA MARMELADA S POMARANČO)
2 žlice ruma
1 žlica vanilijeve arome
4 žlice sladkorja
za VINSKI ŠODO potrebujete:
eno jajce
2 žlice kristalnega sladkorja
0,10 l belega vina (rumeni muškat)

PRIPRAVA BISKVITA
Jajca ubijemo v posodo, dodamo kristalni in vanili sladkor ter s pomočjo električnega mešalnika, stepamo toliko časa, da zmes naraste za trikrat (cca 12 minut).
V kozico stresemo maslo in kakav ter grejemo toliko časa, da se vse skupaj raztopi.
Pekač za torto namažemo z maslom in posujemo s krušnimi drobtinami.
Dno pekača potrosimo še s cimetom in rjavim sladkorjem.
Stepenim jajcem prilijemo raztopljeno maslo in kakav, sezamova semena ter premešamo.
Nato, postopoma dodajamo moko pomešano s pecilnim praškom, ki jo na rahlo umešavamo.
Biskvit ulijemo v tortni model ter po potrebi poravnamo.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 180°C, za 35 minut.
Biskvit odstranimo iz pekača, ga obrnemo, pokrijemo s kuhinjsko krpo ter počakamo, da se ohladi.
Ohlajen biskvit prečno prerežemo na tri enake dele.
PRIPRAVA KREME
Sladko smetano stepamo toliko časa, da se sesiri (loči se maščoba od tekočine). Domače maslo odcedimo in ga vrnemo v posodo. Tekočino ne zavržemo, saj bomo z njo namočili biskvit.
Domačemu maslu dodamo kristalni sladkor ter s pomočjo električnega mešalnika, na najvišji hitrosti, mešamo toliko časa da dobimo penasto zmes. Zmesi dodamo marmelado in dobro premešamo.
SESTAVLJANJE TORTE
Na krožnik položite kos biskvita ter ga namočite z mešanico tekočine, ki je nastala pri pripravi masla in ruma ter vanilijeve arome.
Na biskvit položimo polovico nadeva ter ga enakomerno zamažemo. Na zamazan biskvit položimo drugi kos biskvita in ponovimo postopek.
Na zamazana biskvita položimo tretji kos biskvita, tako da gleda na vzgor stran, ki se je med peko držala dna pekača. Nato namočimo še zadnjo plast biskvita.

Torto postavimo vsaj za eno uro v hladilnik.
SERVIRANJE IN VINSKI ŠODO
Vinski šodo pripravimo tik pred serviranjem. Prvo narežete torto na kose ter jih položite na servirne krožnike.
V posodo ubijete jajce, dodate sladkor in na hitro premešate.
Posodo postavite nad vodno soparo in prilijete belo vino.
Jajčno zmes z vinom stepate nad vodno soparo toliko časa, da se speni (cca 4 minute - tekočina se spremeni v peno).
KUHARSKI BLOG RECEPTI
Kos torte prelijete z vinskim šodojem ter postrežete.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo