Okusna jed je dobila ime po premožni trgovski družini
Stroganov iz Rusije, a prvič se je recept začel omenjati v 18. stoletju.
zahtevnost |
50 minut |
SESTAVINE:
300 g govejega stegna
200 g šampinjonov
4 večje kisle kumarice
2 žlice gorčice
1 večja čebula
5 strokov česna
0.06 l rdečega vina
sol, tribarvni grobi poper
majaron, timijan, muškatni orešček
2 brinove jagode
1 žlica moke
3 žlice olivnega olja
PREDPRIPRAVA
- čebulo ter česen očistimo in grobo sesekljamo- šampinjone operemo pod tekočo vodo, osušimo in narežemo na tanke lističe
- kisle kumarice narežemo na srednje debele rezance
- goveje stegno narežemo na srednje debele rezance ter začinimo s soljo in grobo mletim tribarvnim poprom
PRIPRAVA
Na olivnem olju na hitro popečemo začinjene mesne rezance. Nato, dodamo kisle kumarice, šampinjone in čebulo ter dušimo 15 minut.Po petnajstih minutah dušenja dodamo začimbe (po dva ščešca majarona, timijana in muškatnega oreščka ter dve zdrobljene brinove jagode), gorčico in česen ter dušimo 10 minut.
Nato, dodamo gorčico, potrosimo z eno žlico moke ter prelijemo z vinom in 0,10 l vode. Vse skupaj premešamo in pokrito dušimo še 20 minut. Med dušenjem večkrat premešamo in po potrebi prilijemo malo vode.
Kot prilogo ponudimo dušen riž, kruhov cmok, polento ali slan krompir.
Lepo, edino je vprašljiva vrsta mesa. Stroganoff se dela izključno z pljučno pečenko, v receptu manjka "touch" brandy-ja in še kaj. Lep in uspešen blog želim
OdgovoriIzbrišiPozdravljeni @peromornar! Hvala za lepe želje, kar se pa tiče recepture, obstaja kopica izpeljank, a osnova ostaja. Že kot vajenec sem pripravljal zelo podobno recepturo kot je zgornja, a če se v današnjih časih spravim pripravljati Stroganov ga pripravim po zgornji recepturi ker se mi zdi odličen okus. Lp Blaž
OdgovoriIzbriši