Toplotna obdelava živil so toplotni, mehanski in fizikalni postopki, ki naredijo živilo užitno. Nekatera živila postanejo užitna šele s toplotno obdelavo, druga pa postanejo lažje prebavljiva. Med toplotno obdelavo se živilu tudi razvijejo nove aromatične snovi, a toplotna obdelava uniči škodljive klice in zajedavce, delno pa tudi občutljive vitamine in nekatere encime.
Osnovni postopki toplotne obdelave so:
- kuhanje / kuhanje v tekočini, kuhanje v vodi pod vreliščem, kuhanje v vodni kopeli, kuhanje v sopari, kuhanje pod zvišanim tlakom…
- dušenje / v lastnem soku, z dodatkom maščobe, dušenje z dodatkom maščobo in vodo
- praženje / praženje z ali brez maščob
- pečenje / pečenje v pečici , v ponvi, cvretje, na žaru oz. ražnju, na žerjavici, gratiniranje
- toplotna obdelava s pomočjo mikrovalovne pečice.
Ni komentarjev
Objavite komentar