Worcester omako so začeli izdelovati pred 150-imi leti v
Angliji, a z njo so želeli kopirati indijsko začimbno omako. Sedaj jo izdelujejo
že po celem svetu, a v osnovi omaka v večini primerov vsebuje kis, sojino
omako, sardele, sladkor, tamarindov sirup, česen, poper, gorčico, muškatni
orešček, koriander in še nekatere druge začimbe. Omaka ima kislo-sladek okus, a
z njo se začinijo razne juhe, paštete, ribe, meso in še marsikaj. Med drugim je
worcester omaka del koktejla Bloody Mary, a jaz vam ponujam recepturo za
odlično in okusno omako na moj način.
zahtevnost |
50 minut |
SESTAVINE:
0,15 l kristalnega sladkorja
0,04 l hladne vode
1 čajna žlička limoninega soka
2 žlice olivnega olja
2 čajne žličke ostrigine omake
2 čajne žličke sojine omake
1/2 čajne žličke mletega ingverja
1/3 čajne žličke tribarvnega grobo mletega popra
1 čajna žlička cvetličnega medu
1.5 čajne žličke soli
1 srednje velika čebula
4 stroke česna
1 čajna žlička gorčice
PRIPRAVA
V kozico stresemo kristalni sladkor, prilijemo hladno vodo (0,04 l) in limonin sok ter počakamo, da tekočina s sladkorjem zavre.Kuhamo 15 minut, da nastane karamel.
OPOMNIK
Sladkor med kuhanjem spreminja obliko. Po petih minutah nastane prozoren sladkorni sirup, nato se spremeni v beli prah z grudicami in ob koncu se spremeni v karamel.
Karamel zalijemo z 0,60 l vode in dobro prevremo, da se karamel raztopi.
Nato, kozico odstavimo.
V kozici, na olivnem olju, pražimo grobo sesekljano čebulo toliko časa, da oveni. Nato, dodamo grobo sesekljan česen, ostrigino in sojino omako, ingver, poper, sol, med, gorčico, a ko česen zadiši zalijemo s karamelno tekočino.
Ko tekočina zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na srednjo moč in kuhamo 15 minut.
Po petnajstih minutah kuhanja, s pomočjo paličnega mešalnika, zmes zmeljemo in precedimo čez fino cedilo.
Zmes nalijemo nazaj v kozico in kuhamo (naj počasi vre) še 20 minut.
Worcester omako dobro ohladimo, vlijemo v steklen kozarec in shranimo v hladilnik.
Worcester omako imate lahko shranjeno v hladilniku en mesec.
Ni komentarjev
Objavite komentar