Pšeniča pogača Cebularz (Čebulaž) s čebulo in makom, ki
izhaja iz judovske kuhinje, s premerom med 5 in 20 cm je značilnost regije
Lublin na Poljskem. Pogača je od leta 2007 na seznamu tradicionalnih proizvodov,
a od letošnjega poletja zaščitena s strani Evropske unije kot regionalni
proizvod.
8 ČEBULAŽEV |
80 MINUT |
100 ml hladnega mleka
110 g masla
45 g kristalnega sladkorja
10 g soli
130 g moke, tip 500
260 g moke, tip 550
5 g suhega kvasa
eno jajce
2 srednje veliki čebuli
4 žlice olja
3/4 čajne žličke soli
3 žlice mletega maka
PRIPRAVA
V posodo stresemo moko tip 500 in 550, sol, sladkor in suhi kvas. Dodamo še maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi, prilijemo mleko in razžvrkljano jajce. Sestavine z leseno žlico premešamo, da se povežejo in dobimo testno gmoto.Testno gmoto stresemo na rahlo pomokano delovno površino, dobro pregnetemo in oblikujemo hlebček.
Nato hlebček pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 25 minut.
Testo razrežemo na osem enakih delov in oblikujemo majhne hlebčke. Nato pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 15 minut.
Čebulo očistimo in narežemo na manjše kocke. Nato jo stresemo v ponev, pokapamo z olivnim oljem in potrosimo s soljo. Čebulo pražimo toliko časa (4 min), da postekleni.
Praženi čebuli primešamo mak. Nato zmes pustimo, da se ohladi.
Hlebčke razvaljamo v obliki kroga, debeline pol centimetra in premera 9 centimetrov. Nato jih obložimo s čebulnim nadevom. Obložimo jih tako, da je zunanji del razvaljanega testa (cca 1.5 cm) brez nadeva.
Pripravljene čebuleže pustimo počivati 10 minut.
Čebuleže postavimo v ogreto pečico na 185°C, za toliko časa (15 minut), da dobijo zlato rjavo skorijco.
Nasvet za serviranje
Ob resnično okusni pšenični pogači sem serviral rahlo začinjeno paradižnikovo solato s kumaricami brez čebule s soljo, poprom, olivnim oljem in kančkom vinskega kisa.
Okusi so se odlično dopolnjevali, a borbončice so želele še... ;-)
Ni komentarjev
Objavite komentar