Okus, ki ponuja popolno svežino.
8-10 oseb |
65 minut |
Za testo se potrebuje:
2 skodelice moke
1 zvrhana žlica kristalnega sladkorja
1/2 čajne žličke soli
1/2 skodelice masla
3 žlice hladne vode
1 1/2 čajne žličke limoninega soka
1 jajce
1 čajna žlička pecilnega praška
Za kremo se potrebuje:
500 g skute
250 g kisle smetane
250 ml sladke smetane
150 g kristalnega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja (8 g)
30 ml limoninega soka
6 listov želatine
1 konzerva breskvinega kompota (bruto 820 g)
80 ml breskvinega soka iz konzerve
Ostalo: mleti sladkor za posip
Receptura sestavljena za pekač premera 24 cm.
PRIPRAVA - TESTO
V posodo stresemo moko, dodamo pecilni prašek, kristalni sladkor, sol in maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi. Nato z roko mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo med sabo oz. dobimo grudice.
Mešanici prilijemo vodo, limonin sok in razžvrkljano jajce. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko testo.
Oblikujemo hlebček, ki ga zavijemo v PVC folijo in ga shranimo za pol ure v hladilnik.
Hlebček testa prepolovimo na dva enaka dela. Nato hlebčka razvaljamo v krog velikosti pekača + 1 cm.
NASVET
Testo razvaljamo v krog velikosti pekača + 1 cm, zaradi tega ker se med peko nekoliko skrči.
En kos testa označimo na 8 ali 10 enakih kosov, da bomo testo nato lažje in lepše razrezali.
Kosa testa postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 15 minut.
Neoznačen kos testa položimo v pekač in ga enakomerno potrosimo z narezanimi koščki breskve (breskve iz kompota odcedimo in narežemo na tanke lističe).
PRIPRAVA SKUTINE KREME
V posodo stresemo skuto, kislo smetano, kristalni in vanilijev sladkor, breskvin sok iz kompota. Nato s pomočjo električnega mešalnika zmešamo v gladko zmes. Posebej stepemo sladko smetano, ki jo umešamo v pripravljeno zmes iz skute.
Liste želatine namočimo za 5 minut v hladno vodo. V kozico nalijemo limonin sok, dodamo namočene in ožete liste želatine ter segrevamo toliko časa, da se želatina razpusti oz. stopi.
Stopleno želatino dobro umešamo v pripravljeno kremo.
Skutino kremo nalijemo v pripravljen pekač. Nato pekač postavimo v hladilnik, da želatina zakrkne (2 ure // priporočam čez noč, da se krema dobro ohadi in strdi ter ponudi borbončicam pravo svežino).
SERVIRANJE
Skutino torto odstranimo iz pekača. Pečen in označen krog po oznakah razrežemo ter koščke testa položimo na torto. Tik pred serviranjem torto potrosimo še s sladkorjem v prahu.
Ni komentarjev
Objavite komentar