Osnova za praznično pecivo je vsekakor suho sadje, oreščki in cimet.
8-10 OSEB |
150 MINUT |
TESTO:
9 beljakov
200 g kristalnega sladkorja
50 g posušenih brusnic
150 g suhih fig
70 g lešnikov
70 g mandljev
50 g orehovih jederc
60 g rozin
4 žlice ostre moke
2 čajne žličke cimeta
OSTALO:
0,10 l mleka
6 žlic lešnikovega namaza (nutella)
6 žlic kremnega sira mascarpone
2 čajne žličke cimeta
70 g čokolade v prahu
PRIPRAVA
Suho sadje in oreščke grobo sesekljamo. Nato vse skupaj
stresemo v posodo in primešamo ostro moko ter cimet.
Beljake ločimo od rumenjakov. Nato jih stepemo v trd sneg.
Stepenim beljakom dodamo kristalni sladkor in s pomočjo električnega mešalnika,
na najvišji hitrosti, mešamo 4 minute, da se sneg in sladkor dobro povežeta.
Mešanici s suhega sadja in oreščkov dodamo polovico
beljakovega snega in dobro premešamo. Nato v zmes na rahlo umešamo še
preostanek beljakov.
Pekač (klasična velikost za pečico) obložimo s peki papirjem
ter nanj stresemo biskvitno zmes. Nato zmes enakomerno razmažemo po celotni
površini pekača.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 25 minut.
Pečen biskvit pustimo počivati nekaj minut. Nato odstranimo
peki papir in ga s pomočjo rok razdrobimo.
Zdrobljen biskvit prelijemo s hladnim mlekom. Dodamo mascarpone in lešnikov namaz. Nato sestavine dobro premešamo, da se povežejo.
Na delovno površino položimo kos PVC folije. Nato na folijo stresemo zmes in oblikujemo valj, premera cca 4 centimetre.
Oblikovano zmes zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za uro in pol.
Na delovno površino položimo kos peki papirja. Nanj stresemo čokolado v prahu in cimet ter premešamo.
Božični roli odstranimo folijo, narežemo na poljubne kose in povaljamo v pripravljeni mešanici.
Ni komentarjev
Objavite komentar