Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kakijeva pita

Pozno jesenski sadež, ki se dobi tudi sredi zime, slovi po veliki količini provitamina A in vitamina C, bakra in kalija. Hkrati pa velja za energijsko bombo, saj vsebuje 20 odstotkov sladkorja, a blagodejno vpliva na prebavo.
8 oseb
85 minut
Kaj se potrebuje za okusno pito iz kakija?
TESTO
60 g bele moke, tip 500
115 g ajdove moke
120 g masla
1 ščepec soli
2 žlici hladne vode
NADEV
900 g kakija
2 žlice masla
1 zavitek vanilijevega sladkorja (8 g)
1/2 čajne žličke cimeta
1/3 čajne žličke naribane limonine lupine
3 žlice orehov
3 žlice krušnih drobtin
2 žlice cvetličnega medu
150 ml sladke smetane
OSTALO
maslo, krušne drobtine, sladkor v prahu

PRIPRAVA
V posodo stresemo moko, prelijemo s hladno vodo ter začinimo s soljo. Dodamo na koščke narezano maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi. Nato z dlanjo gnetemo toliko časa (6 minut), da se sestavine dobro povežejo.

Iz testa oblikujemo hlebček, ki ga zavijemo v PVC folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.
Kaki očistimo (olupimo) in narežemo na manjše kocke. Nato ga stresemo v ponev ter dodamo cimet, vanilijev in kristalni sladkor, limonino lupino in maslo. Pražimo 10 minut.
Praženo mešanico potrosimo z mletimi orehi in krušnimi drobtinami. Prelijemo s sladko smetano in medom. Dobro premešamo.
Krhko testo iz ajdove moke razvaljamo v obliki kroga, velikosti premera pekača + rob (pekač premera 23 centimetrov).
Pekač premažemo z maslom, potrosimo z drobtinami in obložimo z razvaljanim testom.
Testo, ki gleda čez rob, odrežemo.
Testo prekrijemo s PVC folijo in pekač napolnimo z lečo. Lahko uporabite tudi riž ali fižol.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 25 minut.
Iz pekača z na pol pečenim krhkim testom odstranimo lečo s folijo.
Nato nadevamo s kakijevim nadevom.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 30 minut.
Pečeno pito pustimo v pekaču, da se umiri in ohladi. Nato pito odstranimo iz pekača in potrosimo s sladkorjem v prahu.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo