Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Velikonočna šunka

Pred vrati je velikonočni čas, ko mizo obložimo z dobrotami, ki so značilne za to obdobje. Predstavljam vam moj način priprave velikonočne šunke v testu. Ob šunki pa ne smejo manjkati pirhi in hren!
0
Pred vrati je velikonočni čas, ko mizo obložimo z dobrotami, ki so značilne za to obdobje. Predstavljam vam moj način priprave velikonočne šunke v testu. Ob šunki pa ne smejo manjkati pirhi in hren!
za 1 kg šunke
90 minut
Kaj se potrebuje za šunko v testu?
TESTO
25 žlic moke (prb. 550 g)
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
1 čajna žlička soli
350 ml mlačne vode
OSTALO
1 kg pečene šunke
3 zvrhane žlice gorčice
3 žlice sezamovih semen
eno jajce
olivno olje za pekač


PRIPRAVA - TESTO

V skledo odmerimo moko. Nato dodamo suhi kvas, sol, prelijemo z mlačno vodo in s pomočjo lesene žlice premešamo, da dobimo testno gmoto.
Testno gmoto stresemo na pomokano delovno površino in dobro pregnetemo (8 min) v hlebček.

Hlebček testa položimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.
PRIPRAVA ŠUNKE ZA PEKO
Vzhajano testo stresemo na delovno površino in odrežemo eno tretjino testa.
Večji kos testa razvaljamo na debelino en centimeter in pol.
Na sredino postavimo pečeno šunko, ki smo jo premazali z gorčico. Nato jo zavijemo v testo.

»Pri zavijanju pazite, da se med šunko in testom ne naredijo zračni mehurčki. V primeru, da se naredijo, stiskajte zavito šunko v testo, da zračni mehurčki izginejo!«

Zavito šunko v testu položimo v namaščen pekač in premažemo z razžvrkljanim jajcem.

S preostanka testa naredimo tanke svaljke.
Nato s svaljkov oblikujemo kite, ki jih dekorativno položimo na šunko v testu.
Vse skupaj še enkrat premažemo z jajcem in potrosimo s sezamovimi semeni.

Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 60 minut.

KOLIKO ČASA SE PEČE ŠUNKA?
Primer: 1,30 kg šunke = pečete 90 minut (1kg je ena ura)
NARAVNO OBARVANI PIRHI
Si želite žametno rjavo barvo?

Za 20 pirhov potrebujete:
750 ml 100% soka rdeče pese, dve pesti olupkov rjave čebule, eno pest olupkov rdeče čebule, eno žlico soli in 350 ml vode

V kozico nalijete sok, vodo ter dodate čebulne olupke in sol. Ko zavre, pustite mešanico vreti 5 minut. Nato previdno v tekočino položite jajca in kuhate 12 minut. Kuhana jajca poberete iz tekočine, dobro odcedite in ohladite. Ohlajene pirhe obrišete s papirnato brisačo, ki ste jo namočili z oljem.

JABOLČNI HREN
Jabolko granny smith prepolovite in odstranite koščice. Nato ga s pomočjo strgala nastrgate. Dodate dve žlice kisle smetane in tri žlice nastrganega hrena. Dobro premešate.

Uporabite lahko tudi delikatesni hren.
0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo