Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Beli žganci

Tradicionalno in okusno jed je enostavno pripraviti ter jo lahko servirate kot prilogo ali samostojno jed. Beli žganci se imenujejo tudi krompirjevi žganci, dodele, dodole oz. dodoli.
1
Tradicionalno in okusno jed je enostavno pripraviti ter jo lahko servirate kot prilogo ali samostojno jed. Beli žganci se imenujejo tudi krompirjevi žganci, dodele, dodole oz. dodoli.



Kaj potrebujete za okusne bele žgance?

500 g krompirja
375 g moke, tip 500
1 večjo mlado čebulo
1 zvrhana žlica prekajene zaseke
sol


POSTOPEK PRIPRAVE ŽGANCEV

Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in operemo v hladni vodi.

Nato koščke krompirja stresemo v kozico in prelijemo s hladno vodo ter začinimo s polovico čajne žličke soli.

V kozico nalijete toliko vode, da sega dobra dva centimetra čez krompir. 

Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije in kuhamo 20 minut.

S pomočjo kuhinjske penovke kar v vodi pretlačimo krompir.

Kozico postavimo nazaj na dovod toplotne energije. Nato v tekočino stresemo moko in s pomočjo lesene žlice na sredini naredimo luknjo.

Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije in kuhamo 16 minut.
Kozico odstavimo. Odvečno vodo skozi cedilo odlijemo v posodo. 
Krompir in moko dobro zmešamo v gladko zmes. Po potrebi prilijemo tekočino, ki smo jo predhodno odcedili.

Zmes za žgance pustimo nekaj minut počivati. 
Nato zmes, s pomočjo žlice ali vilice, natrgamo na koščke.
PRIPRAVA ZABELE

Čebulo očistimo, grobo sesekljamo in stresemo v ponev. Dodamo zaseko in pražimo toliko časa, da dobi zlato-rjavo barvo.
Bele žgance prelijemo s pripravljeno zabelo.

Ob žgancih ponudimo pečeno ali kuhano kislo zelje. Uporabite jih lahko tudi kot prilogo ob golažu, mesu v omaki...

Zabeli lahko primešate še kislo smetano in bele žgance ponudite kot samostojno jed.

1
( Hide )

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo