Tradicionalno in okusno jed je enostavno pripraviti ter jo
lahko servirate kot prilogo ali samostojno jed. Beli žganci se imenujejo tudi
krompirjevi žganci, dodele, dodole oz. dodoli.
Kaj potrebujete za okusne bele žgance?
500 g krompirja
375 g moke, tip 500
1 večjo mlado čebulo
1 zvrhana žlica prekajene zaseke
sol
POSTOPEK PRIPRAVE ŽGANCEV
Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in operemo v hladni vodi.
Nato koščke krompirja stresemo v kozico in prelijemo s hladno vodo ter začinimo s polovico čajne žličke soli.
V kozico nalijete toliko vode,
da sega dobra dva centimetra čez krompir.
Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije in kuhamo 20 minut.
S pomočjo kuhinjske penovke kar v vodi pretlačimo krompir.
Kozico postavimo nazaj na dovod toplotne energije. Nato v tekočino stresemo moko in s pomočjo lesene žlice na sredini naredimo luknjo.
Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije in kuhamo 16 minut.
Kozico
odstavimo. Odvečno vodo skozi cedilo odlijemo v posodo.
Krompir in moko dobro zmešamo v gladko zmes. Po potrebi
prilijemo tekočino, ki smo jo predhodno odcedili.
Zmes
za žgance pustimo nekaj minut počivati.
Nato zmes, s pomočjo žlice ali vilice, natrgamo na koščke.
PRIPRAVA ZABELE
Čebulo očistimo, grobo sesekljamo in stresemo v ponev. Dodamo zaseko in pražimo toliko časa, da dobi zlato-rjavo barvo.
Bele žgance prelijemo s pripravljeno zabelo.
Ob žgancih ponudimo pečeno ali kuhano kislo zelje. Uporabite jih lahko tudi kot prilogo ob golažu, mesu v omaki...
Zabeli lahko primešate še kislo smetano in bele žgance ponudite kot samostojno jed.
to je ta najboš za pojest
OdgovoriIzbriši