Preprosta ideja za okusen burger z domačo polnozrnato bombeto.
Kaj se potrebuje za okusen
burger?
BRIOCHE BURGER (za 5 bombet)
15 zvrhanih žlic polnozrnate pirine moke
2 zvrhani žlici suhih zelišč za solatni preliv
4 žlice mešanih semen (pinjole, bučna semena, sezam, sončnična semena)
3/4 čajne žličke soli
1 kocka svežega kvasa (42 g)
250 ml mlačnega mleka
50 ml olivnega olja
olivno olje za premaz
NADEV (za 5 burgerjev)
750 g mletega mesa - puran
sol, tribarvni grobo mleti poper
nacho sir
kečap
5 listov zelene solate
en gomolj rdeče pese
1 čebula
3 šampinjone
1 strok česna
1 vejica peteršilja
10 rezin topljenega sira v lističi z okusom rdeče paprike
OSTALO (priloga)
krompir
solatna zelišča
sol
olje za cvrtje
PRIPRAVA POLNOZRNATIH BOMBET
V skodelico razdrobimo sveži kvas. Dodamo ščepec soli in prelijemo z mlačnim mlekom. Pustimo stati, da se kvas razpusti (5 min).
Medtem v skledo stresemo moko, sol, dodamo semena in zelišča ter premešamo. "Suhi" del testa prelijemo z olivnim oljem in raztopljenim kvasom. Premešamo, da dobimo testno gmoto, ki odstopi od stranic sklede.
Stresemo na pomokano površino in s pomočjo dlani dobro pregnetemo (8 min).
Hlebček testa postavimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 30 minut.
Hlebček stresemo na delovno površino in ga razrežemo na pet enakih delov. Testo oblikujemo v obliko bombete. Nato jih postavimo na pekač, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 20 minut.
Vsako vzhajano bombeto z ostrim nožem nekajkrat zarežemo. Nato jih premažemo z olivnim oljem. Pekač postavimo v ogreto pečico na 185°C, za 35 minut.
PRIPRAVA NADEVA
- Kuhano rdečo peso narežemo na srednje debele kolobarje. Nato jih začinimo s soljo, poprom in sesekljanim česnom. Pokapamo z olivnim oljem in popečemo na vroči ponvi.
- Čebulo in šampinjone očistimo in narežemo na kolobarje. Na vroči ponvi pražimo toliko časa, da zelenjava dobi zlato rjavo barvo. Na koncu začinimo s soljo in primešamo sesekljan peteršilj.
- Z mletega puranjega mesa oblikujemo pet mesnih polpetov. Nato jih položimo na vročo ponev, začinimo s soljo in poprom ter spečemo (8 minut).
- Liste zelene solate operemo pod tekočo vodo. Nato jih dobro osušimo.
SESTAVLJANJE BURGERJA
1. Bombeto prerežemo na pol. Spodnji del premažemo z nacho sirom in kečapom.
2. Obložimo z listom solate in rezino topljenega sira.
3. Na sir položimo pečen puranji polpet in ga obložimo s praženo mešanico čebule in šampinjonov.
4. Mešanico prekrijemo z rezino sira. Nato obložimo z rdečo peso in premažemo s nacho sirom in kečapom.
5. Pokrijemo z zgornjim delom bombete.
Postopek ponovimo pri ostalih bombetah.
PRIPRAVA PRILOGE
Krompir operemo in skuhamo v vodi z dodatkom soli. Nato ga ohladimo, olupimo in narežemo na krhlje.
Krompirjeve krhlje ocvremo v vročem olju.
Ocvrt krompir položimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo. Nato ga potrosimo s soljo, suhimi zelišči in premešamo.
Ni komentarjev
Objavite komentar