Popolna ideja za decembrsko sladico! Cimetova pletenica, ki jo bi lahko poimenovali tudi kar cimetova potica.
TESTO
350 g moke tip 500
50 g masla
100 ml mlačnega
mleka
60 g kristalnega
sladkorja
2 jajci
5 g suhega kvasa
1/3 čajne žličke
limetine lupine
1 ščepec soli
NADEV
115 g masla
80 g kristalnega
sladkorja
1 jajce
250 g kremnega sira
mascarpone
15 g cimeta v prahu
80 g mešanice rozin
in brusnic
65 g kandirane
pomarančne lupine v kockah
50 g kandirane
lupine cedre v kockah
mleti sladkor za posip |
PRIPRAVA
V skledo stresemo moko. Dodamo sladkor, kvas, sol in
nastrgano limetino lupino.
Premešamo.
Suhemu delu kvašenega testa dodamo jajci, mlačno mleko in
stopljeno maslo.
Nato z leseno žlico mešamo toliko časa, da dobimo testno
kepo, ki odstopi od stranic posode.
Testno gmoto stresemo na dobro pomokano delovno površino in s pomočjo dlani
dobro pregnetemo (6 minut).
NAMIG
Testo gnetemo tako, da ob koncu
dobimo obliko hlebčka.
Testo postavimo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in
pustimo počivati 25 minut.
PRIPRAVA NADEVA
V skledo stresemo sladkor in dodamo maslo, ki je bilo nekaj časa na sobni temperaturi. Z električnim mešalnikom zmešamo v kremno zmes.
Dodamo jajce, mascarpone in cimet. Premešamo, da se sestavine povežejo in dobimo kremni namaz.
Vzhajano testo stresemo na pomokano delovno površino. Razvaljamo v obliko kvadrata, debeline 4 milimetre.
Razvaljano kvašeno testo enakomerno, po celotni površini, premažemo s cimetovim nadevom.
Potrosimo s kandiranimi kockami pomaranče, cedre, mešanico rozin in brusnicami.
Nadevano kvašeno testo zavijemo v zvitek.
Nato zvitek, po dolgem, prerežemo na pol.
Polovici prepletemo.
Konici zvitka nežno stisnemo, da se zlepita.
Pripravljeno pletenico postavimo na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem.
Pekač postavimo v ogreto pečico na 180°C, za 50 minut.
Pečeno pletenico pokrijemo s kuhinjsko krpo, da se ohladi. Nato jo razrežemo na poljubne kose in potrosimo z mletim sladkorjem.
Ni komentarjev
Objavite komentar