Osvežujoči pomladni okusi, ki spominjajo na kebab.
Pust je za nami, a pred nami je še velika noč. V teh dveh obdobjih velja nenapisano pravilo, ki na naše mize prinaša veliko sladkega in "kralja živali"... 😉 In prav to je eden od razlogov, da je nastala pica z lahkimi in osvežujočimi okusi. 💪 A hkrati pomladno vreme in sončni dnevi "kličejo" po lažji hrani...
Na kosu papirja si zabeležil cilj in z nekaj poskusi mi uspelo. Namreč želel sem združiti pico, piščančji kebab in mavrico, ki se sem in tja pojavi v naravi, v kombinaciji dežja in sonca...
Testo iz moke brez glutena ima nekoliko drugačno strukturo kot iz običajne moke in bi ga najlažje opisal kot gosto lepljivo zmes. Za lažje gnetenje, oblikovanje in valjanje lahko uporabite koruzno moko. In še ena razlika! Sam sem uporabil moko s trgovske police, ki je sestavljena iz koruznega škroba, koruzne moke in naravnega gostila, a testo med peko ne dobi barve in ostane snežno belo. Lahko ga pripravite tudi dan ali dva prej in zavito v pvc-folijo shranite v hladilniku. Pred uporabo ga pol ure pustite na sobni temperaturi.
520 g moke brez glutena
1 kocka svežega kvasa FALA
350 ml mlačne vode
1 žlica olivnega olja
½ čajne žličke soli
½ čajne žličke sladkorja
NADEV
1 konzerva koščkov
paradižnika v lastnem soku 400 g
350 g piščančjih prs
140 g rdečega zelja
160 g solatne kumare
120 g rumene paprike
130 g češnjevega paradižnika
125 g sira mocarela v
kroglicah
4 liste zelene solate
sol ; kajenski poper ;
posušen koriander
PRELIV
300 ml naravnega tekočega
jogurta
1 ščepec žafranike ; 1 ščepec soli ; 1 ščepec kajenskega popra
1 ščepec žafranike ; 1 ščepec soli ; 1 ščepec kajenskega popra
Kocko svežega kvasa
Fala razdrobimo v posodico. Dodamo sol in sladkor ter prelijemo z mlačno vodo.
Premešamo in pustimo stati 10 minut.
V skledo stresemo
moko brez glutena. Prelijemo s kvasnim nastavkom in oljem. Premešamo, da dobimo
testno gmoto. Stresemo na pomokano delovno površino, razrežemo na štiri dele.
Koščke testa pregnetemo in oblikujemo hlebčke. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in
pustimo počivati 25 minut.
Piščančja prsi
narežemo na čim tanjše rezine. Zelenjavo operemo, osušimo, očistimo in narežemo
na manjše rezine.
Hlebček testa
položimo na kos peki papirja. Nato ga razvaljamo v krog, debeline 5 mm.
Premažemo s koščki paradižnika v lastnem soku in potrosimo z rezinami
piščančjih prsi. Začinimo s soljo, kajenskim poprom in z listki suhega
koriandra. Postopek ponovimo še z drugimi kosi testa.
Pripravljene in
nadevane podloge s peki papirjem preložimo na pekač. Pekač postavimo v ogreto
pečico na 180 °C, za 25 minut.
Pečene podloge
obložimo s pripravljeno svežo zelenjavo in mocarelo, ki smo jo narezali na
manjše koščke. Pokapamo z naravnim tekočim jogurtom, ki smo ga začinili s
soljo, žafraniko in kajenskim poprom.
Ni komentarjev
Objavite komentar