Zdrava, okusna in hitra enolončnica!
Med sprehodom po tržnici velikokrat v moji košari pristane zelenjava, ki se ne uporablja pogosto. Med njimi je tudi cikorija puntarella. Okus bo prepričal predvsem tiste, ki obožujejo različne vrste radiča, a ob pravi kombinaciji živil rahel grenak priokus ublažimo.
Listi cikorije puntarella skrivajo "izrastke", ki na prvi pogled spominjajo na šparglje. "Izrastki" se od listov razlikujejo po okusu in so nekoliko bolj sladkastega okusa. So odlična kombinacija z jajci za zajtrk. Prvo jih blanširamo (potopite v vrelo vodo za 4 minute), nato jih na hitro popražimo na olivnem olju in na koncu primešamo jajca in začinimo. Lahko pa cikorijo uporabite tudi v solati ↪CIKORIJA S STROČJIM FIŽOLOM IN TOFUJEM ali pri pripravi glavne jedi ↪CIKORIJA Z OSLIČEM.
Uporaba v enolončnici, v kombinaciji z rdečim zeljem in govedino. Sladkast priokus govedine in rdečega zelja se odlično dopolnjuje s cikorijo, vse skupaj pa v slastno kombinacijo poveže curry.
400 g mladega govejega stegna
1 rdeča čebula
1 rumena paprika
1 cikorija puntarella
½ manjše glave rdečega zelja
ZAČIMBE
½ čajne žličke koriandra ; ¼ čajne žličke curryja ; 1
čajna žlička soli ; ¼ čajne žličke kajenskega popra ; ½ kocke za govejo juho ;
2 žlici jedilnega koruznega škroba ; olivno olje
Čebulo in papriko
očistimo in narežemo na manjše kocke. Mlado goveje stegno narežemo na tanke
rezance. Vse skupaj stresemo v vročo kozico, pokapamo z olivnim oljem ter
pražimo 10 minut.
Dodamo na manjše kose
narezano cikorijo in rdeče zelje. Pražimo 5 minut. Zalijemo z dvema litroma
vode in začinimo. Ko zavre, kuhamo 15 minut.
Okusni in zdravi
enolončnici prilijemo jedilni koruzni škrob, ki smo ga raztopili v nekaj žlicah
hladne vode. Kuhamo še 5 minut.
V "rubriko" alergeni sem zapisal laktoza in zelena, ki sta sestavini goveje kocke. V sledovih lahko drugače vsebuje še gluten, jajca in sojo. Pri pripravi se lahko izognete kocke in uporabite malenkost več soli.
Ni komentarjev
Objavite komentar