***
Priljubljena
kulinarična tržnica Odprta kuhna bo v prihodnjih dneh delovala na visokih
obratih, saj jo čakajo kar tri izvedbe v enem tednu.
Fotografije: @odprtakuhna |
Kulinarična
karavana bo najprej prvič letos razveselila gurmane z obeh strani meje v Novi
Gorici, kjer se bo ustavila danes, 31. maja. Po mestu vrtnic na okusen uvod v
vroče petkovo dogajanje 2. junija vabi živahna Ljubljana, le dan kasneje, 3.
junija, pa se bomo čisto pravemu poletnemu vzdušju lahko predali na Odprti
kuhni ob morju v Kopru.
Na Bevkovem trgu v Novi Gorici bo obiskovalce od 10. do 21.
ure razvajalo skoraj trideset različnih ponudnikov. Na eni izmed stojnic se bo
predstavljala tudi Restavracija in vinski bar Dam, novogoriška postojanka za
vse ljubitelje vrhunske kulinarike, v kateri čudovite jedi ustvarja chef Uroš
Fakuč. Prepričan je, da je izviren enogastronomski turizem lahko pomemben
element turističnega razvoja v Novi Gorici. »Odprta kuhna je super projekt, ki
v središče Nove Gorice privabi množico ljudi. Enkratno je videti, da se toliko
ljudi zbere zaradi druženja ob hrani in pijači, kot bi šlo za dober koncert.
Vedno več obiskovalcev prihaja tudi z italijanske strani, želim pa si, da bi v
Novo Gorico zaradi odlične kulinarike prihajali tudi iz bolj oddaljenih
krajev,« pravi chef Fakuč in dodaja, da je kuhanje na domačem terenu poseben
užitek, »zato sem zelo vesel, da je Odprta kuhna lani prišla tudi na naš
konec.«
Ljubljanska
Odprta kuhna pa bo ta petek, 2. junija, prešla na nekoliko podaljšan, poletni
obratovalni čas. Od 10. do 22. ure bo tako več kot petdeset stojnic, med
katerimi se je pretekli petek v okviru Tedna nezavržene hrane sprehodil tudi
eden najboljših kuharskih mojstrov na svetu, Massimo Bottura, ki je bil
navdušen nad posebnimi kulinaričnimi stvaritvami naših chefov. Slednji so pri
pripravi jedi po načelu nezavržene hrane resnično spustili domišljijo »s ketne«
in ponudili bleke z regratom ter z nastrganim hladnim in stisnjenim kostnim
mozgom (Janez Bratovž); sladko "šnito" iz starega kruha, ki jo
pripravljajo pri Mihovčevih doma, da se kruha ne meče stran; njoke iz korenin z
ragujem iz kosti in kostnega mozga (Luka Košir, Gostišče Grič); tlačenko
dimljene pujsove glave z ocvrtkom in čipsom iz uhljev s fermentiranimi
redkvicami, daikon redkvijo in majonezo iz bučnega olja (Galerija okusov); ter
kombinacijo Jorga Zupana iz Ateljeja, ki jo sestavljajo goveji jezik na žaru,
možgani z jajci, mlado zelje in bezeg.
V Koper, natančneje na Carpacciov trg in v Taverno, pa se
Odprta kuhna v soboto, 3. junija, vrača drugič letos. Ob morju bo za lačne in
žejne od 11. do 21. ure skrbelo več kot dvajset ponudnikov. »Premiera prejšnji
mesec je bila enkratna, toliko ljudi med stojnicami v Kopru še nismo videli.
Vzdušje je bilo pravo poletno in kot so kazale registrske tablice, so se pod
mediteransko sonce pripeljali obiskovalci od Dunaja do Zagreba in od povsod
vmes. Pričakujemo, da bo tokrat še bolj vroče, zato bo osvežitev v senci
Taverne pravi recept za čudovito soboto,« je napovedala Alma Kochavy, vodja
projekta.
***
Ni komentarjev
Objavite komentar