Poletno osvežujoči okusi!
V poletnem času nas večina ljudi izbira nekoliko lažjo in osvežujočo hrano. Če poleg vsega še zdravo, je pa le še dodatna vrednost.
Če se omeni koktejl iz morskih sadežev z avokadom večina ljudi pomisli na osvežujočo hladno predjed. Tudi jaz... Vendar! Jas sem postregel kot hladno kosilo. Absolutno se bi mi pa odlično prilegel tudi kot zdrava, hladna in osvežujoča večerja. No ja, je bilo pa tudi malo grešenja. Po koktejlu se postregla še klasika med sladicami: vanilijeva strnjenka z jagodami.
Paradižnikova osnova zadostuje za 8 oseb, a morski dodatki z avokadom za 4 osebe. Ob koncu želim le poudariti, da naj bo paradižnikova osnova dobro ohlajena.
Popoln okus sem zaokrožil z ekstra deviškim oljčnim oljem z okusom #CHILLI in #LEMON Slovenske Istre iz ekološke pridelave in z zaščiteno označbo porekla iz ⏩kmetije Morgan...
. |
#ParadižnikovaOsnova
1 konzerva pelatov (800g)
120 g mlade čebule
80 g gomolja zelene
35 g korenine peteršilja
95 g kolerabe
#Začimbe
žlica posušenega česna granulat
⅓ čajne žlice tribarvnega grobo mletega popra
žlica sladkorja
žlica mešanice začimb za ribe
čajna žlica soli
½ kocke za kokošjo juho
#DodatkiOsnovi
en file vitkega soma
500 g morskih sadežev
2 avokada
sveža zelišča (luštrek, peteršilj, drobnjak)
sok ene limone
|
#SestavineZa
morska osnova - 4 osebe
omaka - 8 oseb
#ČasPriprave
60 minut
#Zahtevnostna Stopnja
enostavno
#Alergeni
ribe
raki
mehkužci
|
Konzervo pelatov s sokom stresemo v kozico. Nato prilijemo konzervo in pol vode. Dodamo očiščeno in narezano zelenjavo. Začinimo.
Postavimo na štedilnik. Ko zavre, zmanjšamo toplotni dovod na minimum in kuhamo 45 minut.
Kuhane pelate s paličnim mešalnikom zmeljemo v kremno tekočino. Dobro ohladimo.
Pelati iz konzerve so različnih kvalitet in tudi okusi se nekoliko razlikujejo. Pri uporabi kvalitetnejših se med kuhanjem prilije še nekoliko vode, da na koncu ne dobimo po mletju pregoste kremne tekočine. Kljub dodanemu sladkorju, pred koncem kuhanje poizkusite "kislost". Če se vam "zdijo" kuhani pelati nekoliko prekisli, uravnajte njihovo kislost s sladkorjem.
V kozic zavremo vodo z dodatkom soli, rezine limone in vejico rožmarina. V vodo stresemo morske sadeže in file vitkega soma, narezanega na manjše kose. Ko voda ponovno zavre kuhamo 8 minut.
Morske sadeže odcedimo, oplaknemo s hladno vodo in ohladimo.
SERVIRANJE: V kozarec na peclju nalijemo paradižnikovo osnovo. Dodamo morske sadeže. Obložimo z rezinami avokada in svežimi zelišči. Pokapamo z limoninim sokom in oljčnim oljem z okusom čili in limona.
Ni komentarjev
Objavite komentar