Jabolčna marmelada za popoln začetek dneva!
Marmelada z granatnim jabolkom tudi kot odličen dodatek pri peki peciva...
Nekateri si zajtrka brez marmelade ne znajo predstavljati. Če je pa domača je pa le še plus. Moj prvi izbor za začetek dneva vsekakor ni marmelada. Vendar mi nekajkrat na leto "zadiši"😋😉😊, a se takrat potrudim, da je pripravljena doma. Ker je hitro pripravljena, v večini primerov pripravim le par kozarcev, saj želim vedno kakšen nov okus in večje količine v tem primeru odpadejo... Letos pripravil že iz grozdja in hrušk. A sedaj je bila na vrsti jabolčna. Mene okus resnično prepričal... PRIPOROČAM!!! 💖👌
Granatno jabolko je bogato z vitaminoma B5 in C. Nekatere raziskave so pokazale, da naj bi pomagal med drugim pri boju z ledvičnimi kamni. Rajski sadež znižuje telesno temperaturo in blaži kašelj. Soku iz sadeža pripisujejo veliko zdravilnih učinkov. Med drugim so nekatere raziskave pokazale, da naj bi pol litra soka iz granatnega jabolka na dan topilo maščobo na trebuhu in okoli pasu ter zniževalo krvni tlak...
DELOVNI NAMIG - KAKO GA ČISTI BLAŽ😉😊: Grajski sadež sem zelo redko užival, dokler nisem odkril naslednjega postopka. Namreč, za nekatere stvari Blaž pač nima živčkov in potrplenja...😡😬🙈🙉🙊 Granatno jabolko po celotni površini nežno potolčem z ročajem lesene kuhalnice. Prerežem na pol. Nato polovico držim nad veliko skledo in nežno tolčem po zunanjem delu, da izpadejo vsa zrna. Ponovim še z drugo polovico.
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
730 g očiščenih jabolk
290 g očiščenih sliv ringlo
zrna enega granatnega jabolka
čajna žlica mletega cimeta
čajna žlica nastrgane limonine lupine
500 g želirnega sladkorja 2:1
|
SESTAVINE ZA
2 kozarca po 680 ml
ČAS PRIPRAVE
15 minute
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA
enostavno
ALERGENI
brez
|
1. Jabolka operemo, narežemo na četrtine in odstranimo pečke, muho in pecelj. Slive ringlo operemo, prepolovimo in odstranimo koščice. Iz granatnega jabolka odstranimo zrna. Limono za 10 minut namočimo v mlačno vodo, da se odstranijo pesticidi... Nato nastrgamo lupino.
2. Polovico jabolk in slive zmeljemo. Preostanek jabolk narežemo na tanke lističe.
3. Sadje stresemo v kozico. Dodamo nastrgano limonino lupino, cimet in želirni sladkor. Premešamo. Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum in kuhamo 7 minut. Večkrat premešamo.
4. Kuhano marmelado pretresemo v kozarce. Nato jih dobro zapremo in za 5 minut obrnemo na pokrov.
5. Kozarce postavimo na odejo ali debelejšo brisačo. Zavijemo. Zavite pustimo toliko časa, da se marmelada ohladi.
Ni komentarjev
Objavite komentar