Za ljubitelje arašidov!
Še nekaj dni nas loči do leta 2019, tako, da je pred vami še moja zadnja receptura s kolekcije "SLADICE"🎂👌. Hkrati dopolnjujem in zaključujem podskupino ➧NOR NA PITE za iztekajoče leto.Po prvotnem planu je bilo pripraviti arašidove kroglice. Sestavljanje novih receptov pri meni poteka v naslednjem vrstnem redu: izbor osnovnega živila, zamisel za končni izgled, zapisek z idejami in na koncu sledi ustvarjanje in preizkušanje. Velikokrat se zgodi, da med ustvarjanjem spremenim potek in se končni rezultat močno razlikuje od začetne zamisli. To se je namreč zgodilo tudi pri spodnjem receptu. Nekje na sredini preizkušanja sem prišel do spoznanja, da ne bodo kroglice take kot si zamislil. Zapisek o arašidovih kroglicah ostaja kot izziv za leto 2019...😉
Že po naravi od sebe zahtevam popolnost in to je tudi marsikdaj razlog, da marsikateri recept ostane v arhivu in ne konča na blogu. Kljub temu če končni rezultat prepriča "dvorne preizkuševalce" 😉😋 mora tudi mene... Če okus ne prepriča v prvi vrsti mene TOREJ recepta ni mogoče zaslediti tukaj gor... Marsikateri recept spada v zadnji sestavek. TO SEM JAZ, SE NE BOM SPREMINJAL IN S TEM POGLEDOM GREM NAPREJ V NOVE ZMAGE. No ja, občasno pride tudi kakšen poraz s katerega se kaj naučim, mi da nov zagon in veliko energije za naprej...💖👍
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZA 8-10 oseb ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno ČAS PRIPRAVE OBLATOV 20 minut ALERGENI laktoza, gluten, oreščki
OBLAT ZA PITO
160 g ržene moke
90 g ostre moke
210 g masla
55 g vode
ščep soli
ščep popra
180 g arašidov - praženi in slani
70 g lešnikov
50 g orehov
210 g arašidovega namaza
KREMA
100 g bele čokolade
500 g kremnega sira maskarpone
50 g arašidovega masla
40 g mletega sladkorja
15 g instant želatine topne v hladnem
DEKORACIJA
skodelica oreščkov (arašidi, orehi, lešniki)
|
...
|
1. V skledo stresemo moko. Dodamo na kose narezano maslo, sol, poper in hladno vodo. Na hitro umešamo krhko testo. Testo razvaljamo na debelino pol centimetra. Pečemo v ogreti pečici na 185 stopinj 15 minut. Ohladimo.
2. V posodo multipraktika stresemo arašide, orehe in lešnike. Zmeljemo. Nato dodamo na kose nalomljeno testo. Zmeljemo, da dobimo "videz" drobtin. Zmes stresemo v skledo. Dodamo arašidov namaz in premešamo, da se sestavine povežejo v gmoto.
3. Pekač za torto obložimo s folijo za živila. Vanj stresemo pripravljeno osnovo za oblat. Nato enakomerno razporedimo po celotni površini pekača in pritiskamo z dlanjo, da dobimo podlago za pito.
4. Nad vodno soparo raztopimo belo čokolado. Odstavimo. Dodamo maskarpone, arašidov namaz in mleti sladkor. Premešamo, da se sestavine povežejo. Na koncu umešamo instant želatino - topno v hladnem.
5. Kremo stresemo na oblat in poravnamo. Postavimo v hladilnik za dve ure.
DELOVNI NAMIG Priporočam, da imate pito pred serviranjem shranjeno v hladilniku "čez noč".
SERVIRNI NAMIG Arašidovo pito pred serviranjem potrosite z mešanico mletih oreščkov (arašidi, orehi, lešniki). Kos pite lahko pri serviranju še dodatno obogatite če priložite kepico orehovega sladoleda...
Ni komentarjev
Objavite komentar