Preprosto in sočno na hitro!
#ŠmeksiŽmah Turky na sprehodu po zelenjavnem vrtiču 😉
Osnovo oz. navdih za spodnji recept sem spoznal že kot vajenec. Z leti sem preizkušal, razvijal in nadgrajeval. Drugače pa je pri celoti najpomembnejša omaka. Okus lahko opišem v slogu rubrike šmeksi žmah "TOP ŠIT"!!! 😋👌😋 Kot osnovo lahko uporabite piščančji, puranji ali svinjski zrezek, ribji file, jajčevec, bučko...
Res, da se sem in tja malo ponavljam s spiskom o receptih iz sklopa #šmeksižmah, a v večini ne vsebujejo točnih količin, saj si teh receptur ne zapisujem in jih arhiviram le kot "fotografija". Vendar pa, ob nekaterih delih je potreba, da zapišem točne količine... Hkrati želim, da če se boste "spravili" pripraviti eno od teh receptur uporabite nekaj svoje kulinarične domišljije in iznajdljivosti. In rezultat je lahko celo boljši od mojega... 👍😋Aja, pa še to! 😉Ker je pač rubrika zaživela šele v začetku novembra je dobro, da sem in tja še zapišem kaj in kako... Ker vsi pač še ne vedo za kaj gre pri tej rubriki...💬😉
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno ČAS PRIPRAVE 20 minut ALERGENI laktoza, jajca, gluten
fileji po 150 g iz puranjih prs
rukola
rezine sira čedar
rezine edamskega sira
PRELIV
bučka
jajčevec
paprika
črne olive
čebula
pelati v konzervi
olčno olje
ZAČIMBE
sol, tribarvni grobo mleti poper, česen granulat, listi bazilike, muškatni orešček, majaron, sladkor
PANIRA
moka tip 400, jajca, krušne drobtine
|
...
|
1. Zelenjavo (bučka, paprika, jajčevec, čebula) očistimo in narežemo na kocke. Pelate iz konzerve s paličnim mešalnikom zmeljemo.
DELOVNI NAMIG Količine, ki bodo zadostovale za 4 osebe: približno pol bučke, ena paprika, pol čebule, tretjina jajčevca, pest oliv brez koščic, konzerva pelatov - 400 g
2. Čebulo stresemo v kozico, začinimo s soljo in pokapamo z oljčnim oljem. Pražimo toliko časa, da oveni. Dodamo ostalo zelenjavo in pražimo 4 minute. Zalijemo z zmletimi pelati in vodo (dobra polovica konzerve). Začinimo (sol, poper, česen, bazilika, muškatni orešček, majaron, sladkor). Ko zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije in kuhamo toliko časa, da nastane kremna omaka.
DELOVNI NAMIG Pri začinjanju jedi uporabite ščep sladkorja. Na koncu še enkrat poizkusite in po potrebi dodajte sladkor, da nevtralizirate kislost omake. Namreč na tržišču je kopica ponudnikov pelatov, ki se med drugim razlikujejo v stopnji kislosti... Moja izkušnja: Če boste recimo uporabili kocke paradižnika v lastnem soku ni potrebe, da dodate sladkor...
3. Fileje nežno potolčemo in začinimo s soljo. Nato jih dunajsko spaniramo. Puranje fileje ocvremo na ¾ .
4. Ocvrte fileje položimo na pekač. Prelijemo z omako in obložimo z rezinami edamca in čedarja. Pekač postavimo v ogreto pečico na 200 stopinj za par minut, da se sir stopi in dobi nežno zlato rjavo skorjo.
SERVIRNI NAMIG Na servirnem krožniku naredite posteljico iz rukole. Na njo položite zapečen file. Poleg servirajte skledo listnate solate po lastnem izboru. DOBER TEK!😋👌
Ni komentarjev
Objavite komentar