Malo lažji recept za začetek leta!
#ŠmeksiŽmah Tahitri vegi piki
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno ČAS PRIPRAVE 15 minut ALERGENI laktoza, gluten, jajca
rezine jajčevca
rezine paradižnika
šampinjoni
listi bazilike
sir čedar v lističih
jajca
oljčno olje
PRELIV
200 ml mleka
3 žlice masla
zvrhana žlica moke, tip 400
ZAČIMBE
sol, tribarvni grobo mleti poper, muškatni orešček
DEKORACIJA
tanke rezine rdečega zelja, grobo zrezan peteršilj
|
...
|
1. Zelenjavo očistimo. Jajčevec in paradižnik narežemo na kolobarje širine en centimeter. Kolobarje jajčevca začinimo s soljo in poprom ter pokapamo z oljčnim oljem. Kolobarje na obeh straneh popečemo na vroči ponvi.
DELOVNI NAMIG Kako do okusnega jajčevca? Jajčevec zaradi svoje strukture med peko potrebuje nekoliko več maščobe. Za polnejši okus je torej potrebno nekoliko več maščobe. Vsekakor je potrebno jajčevec tudi dobro popeči na obeh straneh, da postane mehek in dobi zlato rjavo skorjo. S tem se boste izognili tudi trpko grenkega okusa, ki pride zelo do izraza če ni dovolj termično obdelan.
2. V kozici raztopimo maslo. Dodamo moko, zalijemo s hladnim mlekom in premešamo. Ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa (približno 3 minute), da dobimo kremno zmes. Kozico odstavimo. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
DELOVNI NAMIG Če je kuhan bešamel pregost in se z njim ne da prelivati, vanj vmešajte nekoliko mleka.
3. Na pekač položimo kos papirja za peko. Kos popečenega jajčevca položimo na pekač. Nanj nato položimo kos paradižnika, dva lista bazilike in kos sira. Postopek ponovimo. Na vrh položimo en šampinjon. V sredino zapičimo zobotrebec. Postopek sestavljanja ponavljamo, da porabimo pripravljena živila.
DELOVNI NAMIG Po osebi zadostujejo tri nabodala.
DELOVNI NAMIG Po osebi zadostujejo tri nabodala.
4. Nabodala prelijemo s po eno žlico bešamela. Pečemo v pečici ogreti na 190 stopinj 8 - 10 minut, da se naredi zlato rjava skorjica.
SERVIRNI NAMIG Na krožniku naredimo posteljico iz tankih rezin rdečega zelja. Na njo postavimo tri nabodala. Priložimo ocvrto jajce in potrosimo z grobo zrezanim peteršiljem.
Ni komentarjev
Objavite komentar