Po domače zapisano so gluhi štruklji brez nadeva in iz kvašenega testa.
#ŠmeksiŽmah TASOČNO TAGLUHI
Gluhi štruklji so nekdaj veljali za hrano revnih. V osnovi so brez nadeva in se pripravljajo iz kvašenega testa, ki je nekoliko bolj rahel od testa za kruh. Servirajo se lahko kot priloga k mesu z omako, kot sladica s praženimi drobtinami in mešanico sladkorja z mletim cimetom... 😋👌
Pripravljal sem jih že iz kvašenega testa in tudi iz vlečenega. Kuhano kvašeno testo je puhasto in se odlično ujame s kako pečenko in naravno omako, a izdelek iz vlečenega testa je trd in zelo dolgočasen. Zato sem jih nekoliko obogatil in pripravil premaz iz kremnega sira.
Tretja verzija oz. spodnja receptura iz sklopa ŠmeksiŽmah je iz listnatega testa in meni osebno najljubša in najokusnejša verzija... 💖👌😋
Pred mano so bili sveže valjani listi listnatega testa in potreboval sem nekaj sočnega za prilogo ob rosbifu in čokoladi. A hkrati sem rabil na krožniku nekaj z barvnim odtenkom, da se ujame z ostalimi sestavinami. V preteklosti sem že pripravljal sirove štruklje iz listnatega testa, ki so mi še danes ena ljubših verzij omenjenih štrukljev...
Aja pa še to ane!!! 😜 Mogoče me ne spremljate redno in ste naleteli slučajno na to recepturo iz sklopa #ŠmeksiŽmah . Recepti iz rubrike nastajajo na podlagi trenutne potrebe in kulinarične domišljije. In tudi količine potrebne za pripravo so zapisane kot "približno"...
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno ČAS KUHANJA 25 minut ALERGENI laktoza, gluten
en zavitek valjanega listnatega testa (275 g)
3 zvrhane žlice kisle smetane
ena zvrhana žlica pšeničnega zdroba
ščep soli
3 žlice bučnega olja
|
...
|
1. Kislo smetano stresemo v posodo. Dodamo pšenični zdrob, bučno olje in sol. Premešamo.
2. Listnato testo razvijemo. Premažemo z nadevom in zavijemo. Kos ALU folije premažemo z maščobo in v njo zavijemo pripravljen zvitek.
3. Zvitek položimo v vrelo vodo. Kuhamo 30 minut. Kuhane gluše štruklje pustimo par minut zavite v foliji, da se umirijo.
SERVIRNI NAMIG
Mojo verzijo gluhih štrukljev lahko med drugim servirate ob pečenih rezinah rosbifa s temno čokolado.👌😋😋
ČOKOLADNA OMAKA
V kozico stresete koščke temne čokolade. Dodate maslo in sveže stisnjen pomarančni sok. Segrevate toliko časa, da se čokolada in maslo stopita. Večkrat premešate. Svilnato čokoladno omako odstavite. Pustite par minut stati.
Ob štrukljih, srednje pečenih rezinah rosbifa in čokoladni omaki servirate še par tankih rezin rdeče redkve, košček kuhanega črnega korenja in rezino pomaranče. Na koncu potrosite z grobo zrezanim okrasnim peteršiljem (francoski).
Ni komentarjev
Objavite komentar