alisa Churrosi so preprosta in zelo slastna sladic!
Hitro pripravljena sladica vas bo v kombinaciji s čokoladno omako sigurno očarala. No ja, seveda se lahko servira tudi kakšna druga omaka. Palčke se sigurno ujamejo tudi s karamelno, vanilijevo ali nugatovo omako. Osebno sem poleg pripravil čokoladno omako s čvrstim kislim mlekom in nugatovo kremo. Tisti, ki ne morete brez sladkega priporočam nugatovo, a čokoladna je za tiste, ki imajo radi nekoliko bolj zdravo osvežujoče okuse... So pa vsekakor slastne tudi že brez omake!😋
Ustaviti se moram še ob imenu Churosi oz. pri izvoru sladice. Vsekakor izhaja sladica iz špansko govorečega območja. Pred pripravo zapisa sem brskal po spletu, da o sladici, ki je obnorela svet spoznam nekoliko več dejstev. Predvideval sem, da gre za mehiško specialiteto. Pred časom sem gledal potopisno oddajo. V njej je bila sladica predstavljena kot tradicionalna mehiška sladica, ki se uživa predvsem med gledanjem nogometnih tekem po TV-ju. Ne sme pa manjkati čokoladna omaka. Skratka, med brskanjem po spletu postal zmeden saj se sladice drži zapis kot tradicionalna mehiška oz. španska sladica. V končni fazni niti ni pomembno, važno, da je slastno... 😋😋
PS Skratka, idejo za spodnjo recepturo dobil pred časom med gledanjem potopisne oddaje o Mehiki...
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
KOLIČINA 390 g ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno ČAS PRIPRAVE 20 minut ALERGENI jajca, gluten, laktoza
190 g ostre moke
90 g masla
300 ml vode
ščep soli
žlica rožne vode
zvrhana žlica sladkorja
2 jajci
POSIP
kistalni sladkor
mleti cimet
|
...
|
1. V kozico nalijemo vodo. Dodamo maslo, sol in sladkor. Ko voda zavre dodamo moko. Ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da se naredi cmok, ki odstopi od dna in stranic kozice. Odstavimo. Pustimo, da se na pol ohladi.
2. Paljenemu oz. kuhanemu testu dodamo rožno vodo in razžvrkljani jajci. Z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti dobro premešamo, da dobimo gladko testo.
DELOVNI NAMIG Pripravljeno testo lahko uporabite tudi za princes krofe, profiterole, vložek za juho...
3. Vrečko za brizganje opremimo z okroglim nastavkom premera en centimeter. Testo stresemo v vrečko in nato na kos papirja za peko nabrizgamo dolge palice. Razrežemo na palčke velikosti približno 10 centimetrov.
4. Palčke postopoma ocvremo (približno 3 minute) v vročem olju, da dobijo zlato rjavo skorjo. Ocvrtke polagamo na kos papirnate brisače, da vpije odvečno maščobo. Še mlačne palčke dobro povaljamo v mešanici kristalnega sladkorja in cimeta.
SERVIRNI NAMIG - NUGAT OMAKA Sladko smetano na pol stepemo. Čokoladno lešnikov namaz nad vodno soparo segrevamo toliko časa, da postane kremno tekoč. Odstavimo in vmešamo na pol stepeno smetano. / sestavine: 5 zvrhanih žlic čokoladno lešnikovega namaza, 150 ml sladke smetane / ČOKOLADNA OMAKA Temno čokolado z najmanj 65% deležem kakava stopimo nad vodno soparo. Odstavimo. Dodamo čvrsto kislo mleko in rožno vodo. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo. / sestavine: 100 g čokolade, 4 žlice čvrstega kislega mleka, žlica rožne vode /
Ni komentarjev
Objavite komentar