Klasična tekoča osnova, ki je odlična za pripravo številnih jedi.
V moji kuhinji se velikokrat na jedilniku znajde piščančje meso, a posledica so velikokrat ostanki s katerih pripravljam piščančjo jušno osnovo. Koža, kosti, zgornji deli peruti...
Občasno takoj po čiščenju in uporabi celega piščanca za kosilo skuham jušno osnovo. Se pa tudi zgodi, da ni vedno dovolj ostankov... 😉😂 Neuporabljene dele shranjujem v zamrzovalni skrinji, a ko se jih nabere dovolj skuham osnovo. Med drugim osnovo uporabljam pri pripravi različnih jedi, kot so rižote, omake za testenine, omake, enolončnice... Občasno pa osnovo uporabim tudi kot dodatek k cmokom. Namreč cmoki z različnimi nadevi s piščančjo osnovo so okusna kombinacija za pomladno poletne dni... Več o cmokih, kombinacijah... pa v eni od naslednjih objav na blogu. 😉👌👍😋
Piščančjo osnovo po spodnjem receptu imate lahko shranjeno v hladilniku do 6 dni. Vsekakor jo lahko tudi nalijete v manjše posode za shranjevanje in zamrznete. Za njeno obstojnost, predvsem v hladilniku, je pomembno, da jo dobro ohladite. Najlažja pripomočka sta kocke ledu in hladna voda.PS Ob prebiranju sestavin za osnovo boste opazili, da nisem uporabil maščobe. Prvi razlog je piščančja koža, ki vsebuje maščobo in se med praženjem raztopi... A drugi razlog je polnejši okus. Med praženjem se sestavine nekoliko primejo dna kozice in prav to daje piščančji osnovi okusno piko na i... 😋👌😋😀😂
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno ČAS KUHANJA 180 minut ALERGENI brez alergenov
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
OSNOVNE SESTAVINE
ostanki enega piščanca (peruti, koža, kosti...)
100 g korenja
120 g kolerabe
120 g gomolja zelene
50 g stebelne zelene
120 g čebule
6 strokov česna
ZAČIMBE
ščep majarona, dva ščepa dimljene rdeče paprike, ščep muškatnega oreščka, par zrn črnega popra, ena žlica soli, štiri lovorjeve liste, dve jušni kocki - kokošja juha
|
...
|
1. Zelenjavo očistimo in narežemo na manjše kose. Ostanke piščanca operemo pod hladno tekočo vodo in dobro odcedimo.
2. V segreto kozico stresemo piščančje ostanke. Pražimo 5 minut. Večkrat premešamo. Nato dodamo zelenjavo in pražimo še 5 minut. Zalijemo s 3,5 litra hladne vode. Začinimo.
3. Ko voda zavre, zmanjšamo dovod toplotne energije na minimum in kuhamo 3 ure.
DELOVNI NAMIG Če vam med kuhanjem premočno vre, prilijete malo hladne vode.
4. Kuhano piščančjo osnovo precedite in ohladite. Dobro ohlajeno osnovo do uporabe shranite v hladilnik ali zamrzovalno omaro.
Ni komentarjev
Objavite komentar