Okus za prste oblizniti!
Klapavice, ki jih na slovenskem Primorju poznajo tudi kot pidoči ali pedoči, a ob jadranski obali kot dagnje, so užitne skozi celo leto. Je pa tudi res, da se del ljudi iz celine drži pravilo, ki smo se ga učili v šoli. Namreč učili so nas, da školjke jemo le v mesecih, ki imajo v svojem imenu črko “R”, sicer naj bi bila nevarnost zastrupitve večja. Jaz osebno obožujem školjke in jih uživam skozi celo leto. Želim pa poudariti katerega pravila se držim in ga tudi vedno priporočam. “ZAVRŽEMO VSE ŠKOLJKE, KI SE PO TOPLOTNI OBDELAVI NISO ODPRLE!”
STE VEDELI DA, so klapavice črno modre školjke bogate z lahko prebavljivimi beljakovinami OMEGA 3 nenasičenimi maščobnimi kislinami.
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno ČAS PEKE 22 minut ALERGENI mehkužci
2 kg klapavic
konzerva pelatov (400 g)
160 g naribane mocarele
čajna žlica kajenskega popra
dve čajni žlici česna granulat
čajna žlica rjavega sladkorja
šop svežih zelišč (luštrek, bazilika, rožmarin)
limeta
100 ml oljčnega olja
|
...
|
1. Klapavice očistimo, operemo pod hladno tekočo vodo in dobro odcedimo.
2. Školjke stresemo v kozico. Dodamo pretlačene pelate, mocarelo, kajenski poper, rjavi sladkor, česen, grobo zrezana zelišča in na manjše koščke zrezano limeto. Prelijemo z oljčnim oljem in z rokama dobro premešamo.
3. Kozico postavimo v ogreto pečico na 190 stopinj za 22 minut. Med pečenjem enkrat do dvakrat premešamo.
SERVIRNI NAMIG Ob gratiniranih klapavicah servirajte krhlje limete in okusen domač kruh. Moje priporočilo ⇛MORNARSKI KRUH⇚, ki se zelo hitro zamesi in je res okusen...
Ni komentarjev
Objavite komentar