Ravno prav hrustljavo!
Predvsem v času praznikov se lahko zgodi, nam zmanjka kruha in se potrebuje hitra rešitev!
Pogača je vrsta kruha, ki izvira iz Balkana in Turčije. V večini se pogača pripravlja brez kvasa, ki se nadomesti s soda bikarbono ali pecilnim praškom. V tem prazničnem obdobju nastala še moja verzija, ki pa ima kot razlog za nastanek, zgornji sestavek. Namreč popolnoma nepričakovano zmanjkalo kruha... 🙈🙉🙊
PS Rahla, omamno dišeča in mehka pogače se servira slabo ohlajena oz. se porabi še isti dan.
SESTAVINE IN POSTOPEK PRIPRAVE
KOLIČINA 600 g ZAHTEVNOSTNA STOPNJA enostavno ČAS PEKE 36 minut ALERGENI laktoza, gluten
350 g ostre moke
58 g masla
čajna žlica soli
100 ml kefirja
50 ml vode
¾ čajne žlice pecilnega praška
|
...
|
1. Moko stresemo v skledo. Dodamo sol, pecilni prašek in premešamo.
2. Prelijemo s stopljenim maslom, kefirjem in vodo. Z leseno žlico dobro premešamo, da se naredi kepa in odstopi od stranic sklede. Kepo testa v skledi brez dodajanja moke dobro pregnetemo. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati 20 minut.
3. Z rahlo pomokanima rokama oblikujemo hlebček, ki ga nato položimo na pekač s papirjem za peko. Z nežnimi pritiski oblikujemo krog premera 16 centimetrov. Z ostrim nožem naredimo nekaj zarez.
4. Oblikovano in zarezano pogačo na pekaču pokrijemo s papirjem za peko. Postavimo v pečico ogreto na 190 stopinj za 36 minut.
Ni komentarjev
Objavite komentar