Tradicionalna mehiška jed v moji preobleki!
Quesadilla je mehiška jed, ki se pripravlja iz tortilje in spada v skupino jedi - taco.
V večini primerov se nadeva s sirom, a kot nadev se lahko uporabi med drugim tudi meso, mleti črni ali rdeči fižol, sveža zelišča... Po tradiciji se pri pripravi mehiške jedi uporablja koruzna tortilja, a v severnem delu Mehike in v Združenih državah Amerike se uporablja pšenična tortilja. Slednja se v večini uporablja tudi tako pri nas na sončni strani Alp kot drugje na zemeljski obli.
Moja verzija je popolna ideja med drugim za malico TO GO, celodnevni izlet v naravo in tudi piknik je lahko z njimi dobrodošla popestritev.
Vsi, ki poznate izgled tiste prave veste o čem govorim.
HITRI VIDEO POGLED V PRIPRAVO
Pri nadevu se lahko popolnoma brez problemov prepustite kulinarični domišljiji. V sklopu priprave in testiranja recepta pripravil tri nadeve po mojem okusu. Paradižnikove kocke v lastnem soku iz konzerve, začinjeno po mojem okusu v kombinaciji s topljenim sirom v obliki trikotnika. Druga kombinacija ponovno paradižnikove kocke z začimbami, bučke in por. A tretja kombinacija nekoliko nižje v zapisu. 😝😜
Katera kombinacija mi najljubša se kar ne morem odločiti. Mogoče nekoliko izstopa tista s topljenim sirom v obliki trikotnika. Namreč po termični obdelavi mi je okus res mljaskaaaa 😋😋 in se ne more primerjati s tistim direktno iz hladilnika.😉 Omenjeni sir velikokrat uporabim namesto ribanega sira na pici in tudi ocvrt 🔝 se znašel že na jedilniku...
DELOVNI NAMIG Ob uporabi mesnega nadeva priporočam, da meso prepražite. Ena od idej za nadev vsekakor obogatena verzija bolonjske omake. Okusna kombinacija tudi pretlačen črni fižol z začimbami, rezine avokada in gamberi. Pri nadevu potrebno paziti, da ni "premoker".
|
PODROBNOSTI O RECEPTU ↓
| ||||||||||
1. V posodico nalijemo mlačno vodo. Dodamo drobljeni sveži kvas in premešamo, da se raztopi.
2. V skledo stresemo gladko moko. Dodamo sol in premešamo.
3. Moko prelijemo s kvasnim nastavkom. Z leseno žlico premešamo, da dobimo testno gmoto. Na delovno površino stresemo ostro moko. Dodamo testno gmoto in vgnetemo prožno testo. Oblikujemo hlebček. Skledo premažemo z oljčnim oljem. V njo nato postavimo hlebček in še njega premažemo z oljem. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo na sobni temperaturi počivati eno uro.
4. Vzhajano testo stresemo na delovno površino, razrežemo na osem enakih delov in oblikujemo hlebčke. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo stati 30 minut. Nato hlebčke razvaljamo v obliko kroga premera 25 centimetrov debeline 3 milimetre. Štiri razvaljane kose označimo s križem na štiri enake dele in nadevamo.
5. Sredino vseh označenih delov premažemo z žlico začinjenih paradižnikovih kock v lastnem soku (iz konzerve). Obložimo s koščki sira čeder in koruzo.
6. Nadevane kose testa prekrijemo s preostalim pripravljenim testom. S prsti nežno pritiskamo, da se testo zlepi (zunanji rob in križno, da dobite štiri žepke). Križno prerežemo. Nato razrezane kose prepognemo tako, da združimo in s pritiskom zlepimo dva roba in dobimo trikotnike neenakih stranic.
7. Nadevane žepke s presledki postavimo na pekač. Pečemo v ogreti pečici na 190 stopinj 17 minut.
DELOVNI NAMIG Pri pripravi testa uporabil suhi kvas, ki ga pripravil doma. Namreč kupil sem nekoliko preveč svežega in če ne bi ukrepal, bi končal tam kjer hrana ne sme! Pripravo domačega suhega kvasa si lahko ogledate ↬TUKAJ↫ Za količino moke iz recepta (700 g) ga zadostuje 38g. Priporočljiva količina svežega kvasa po receptu je 35g. Če uporabite kupljeni suhi kvas ga pri pripravi zgornjega recepta uporabite 11 gramov. SERVIRNI NAMIG Pri quesadilljah servirajte omako po izboru. Med drugim lahko pripravite paradižnikovo salso, gvakamole, tatarsko, holandsko ali tzatziki omako. Lahko pa le kečap ali majonezo.
Ni komentarjev
Objavite komentar