Jedi KOZICE Z AVOKADOM in LIGNJI Z ZELENJAVO sta popolni ideji za hitro, zdravo in zelo okusno kosilo ali večerjo!
V šestem mesecu nastalo kar nekaj receptov iz sklopa FIT💪 za potrebe odprtja restavracije.
V rubriki #KvikTip ne zapisujem točnih temveč le približne količine. S tem dejanjem želim med drugim, da vklopite svojo kulinarično domišljijo, se igrate in dodate svoj "touch". Posledično je vaša verzija jedi lahko okusnejša kot moja...
KOZICE Z AVOKADOM
| PODROBNOSTI O RECEPTU ↓
|
Če uporabite zamrznjene repke kozic jih boste najhitreje odtalili če jih namočite za 10 minut v vodo sobne temperature. Nato jih odcedite in dobro osušite.
1. V kozici zavremo vodo z dodatkom soli. Ko voda zavre, dodamo ajdovo kašo in pustimo vreti 4 minute. Kozico odstavimo in pustimo stati 8 minut. Nato odcedimo.
2. Na servirnem krožniku naredimo posteljico iz mlade špinače, ki smo jo oprali v hladni vodi in dobro odcedili. Nato na špinači naredimo kupčke iz tanko narezanega rdečega in belega zelja, naribanega korenja in ajdove kaše.
3. Avokado prepolovimo, odstranimo koščico, olupimo in narežemo na rezine. Na zelo vročo ponev stresemo repke kozic in rezine avokada. Pokapamo z oljčim oljem, začinimo s ščepom soli in pražimo 3 minute. Večkrat premešamo. Praženo mešanico stresemo na krožnik.
4. Pripravljen servirni krožnik pokapamo z omako. PRIPRAVA: paradižnik, rdečo čebulo in papriko naribamo. Začinimo s soljo, prelijemo z oljem in limoninim sokom. Dodamo fino zrezane liste koriandra. Premešamo.
LIGNJI Z ZELENJAVO
| PODROBNOSTI O RECEPTU ↓
|
1. Zelenjavo očistimo in narežemo na kocke. Česen olupimo in narežemo na tanke lističe. Peteršilj fino zrežemo.
2. Lignje narežemo na kolobarje, operemo v hladni vodi, odcedimo in dobro osušimo.
3. Riž skuhamo v soljeni vodi. Kuhanega odcedimo in oplaknemo s hladno vodo.
4. Na zelo vročo ponev stresemo jajčevec narezan na kocke, pokapamo z oljčnim oljem in pražimo 3 minute. Večkrat premešamo. Nato dodamo lignje, bučke in papriko. Pražimo 4 minute. Večkrat premešamo.
Tik pred koncem praženja začinimo s soljo in poprom. Dodamo česen, peteršilj, pokapamo z oljčnim oljem. Premešamo in odstavimo iz vira toplotne energije.
Kocke jajčevca priporočam, da se predhodno že do polovice prepražijo (kot piše v recepturi). Namreč jajčevec je zelo okusna zelenjava, a če je premalo toplotno obdelan pogreni in uniči okus jedi. S soljo začinite tik pred koncem termične obdelave. Lignji in tudi ostale morske "zadevice" vsebujejo veliko količino vode in ob prehitrem dodatku soli se bo iz le teh začela izločati voda. Na koncu se jed ne bo več pražila temveč kuhala in rezultat ne bo ravno okusen. Lignji bodo postali gumijasti...
5. Na servirni krožnik položimo riž in obložimo s praženo mešanico. Priložimo krhelj limone.
Ni komentarjev
Objavite komentar