Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Kje in kako shranjevati paradižnik?

 Paradižnik se v hladilniku hitro pokvari!

Velika napaka, ki jo delam tudi jaz.

Med brskanjem po spletu sem naletel na nasvet povezan s paradižnikom. Med prebiranjem članka prišel do zaključka, da ima le ta “rep in glavo”. Namreč strokovnjaki trdijo, da paradižniku ni mesto v hladilniku in tudi pojasnjujejo zakaj.

Greh je, da paradižnik kupite, prinesete domov in takoj shranite v hladilnik. Paradižniku je mesto v shrambi, pod pogojem, da je le ta temna in relativno hladna.

Sadež na trgovskih policah konča malo pred tem ko postane popolnoma zrel. To je razlog, da se ga ne shranjuje v hladilnik, saj to otežuje njegovo končno zrelost. Hladen zrak v hladilniku zavira zorenje, uničuje paradižniku okus, svežino in postane mehek in grizast.

In na drugi strani!? V shrambi ali katerem drugem temnem in hladnem prostoru bo dozorel, obdržal svežino in okus.

ZANIMIVA DEJSTVA: Prvi paradižnik v Evropi je bil rumene barve in so ga poimenovali pomo d’oro, kar v prevodu pomeni zlato jabolko. V začetku je veljal kot del prehrane revnih italijanov. V 18. stoletju so nadgradili skromni obrok ter ga začeli dodajati na kos kruha. V 19. stoletju je dobil paradižnik novo vlogo in tako je tudi nastala pica margarita. Namreč med obiskom italijanske kraljice Margherita di Savoia v Neaplju je lastnik taverne Raffaele Esposito pripravil testo za pico in dodal paradižnik, svežo baziliko in mocarelo.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo