Slider

script type='text/javascript'>var postcount = 11;

Primerjalnik cen živil

Primerjalnik cen nudi informacije o ponudbi ter primerjavo maloprodajnih cen med trgovci...

 Preglejte, primerjajte in si ustvarite svoje mnenje

Dostavljam popis cen treh slovenskih trgovcev, ki omogočajo spletno naročanje živil. Popis izbranih živil bil opravljen 16.8.2024 v spletnih trgovinah Spara, Mercatorja in Tuša.

Ob začetku naj spomnim, da ideja za nove periodične prispevke prišla iz akcije popisa cen primerjaj-cene.si, ki spada pod okrilje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zadnji popis je bil opravljen 19.12.2023.

V prvem zapisu se posvečam trem glavnim trgovcem, ki omogočajo spletno naročanje živil. Že v naslednjem sledi obisk trgovin in fizični popis, da bom lahko zajel še ostale trgovce, ki pokrivajo celotno Slovenijo.

Pri prvem popisu sem zajel oz. izhajal iz spiska 15-ih osnovnih živil, ki so jih redno popisovali.

SNAP: Zadnji fizični popis živil na primerjaj-cene.si, z dne 19.12.2023

Zaradi posla, ki ga opravljam redno spremljam cene. V zadnjem obdobju opažam ponovno rast, a na podlagi pogovorov s poslovnimi partnerji ugotavljam, da še ni konec in se bo rast nadaljevala. V jesenskem obdobju naj bi bil na udaru meso, predvsem perutnina, zelenjava (delno tudi zaradi tega ker se bliža konec glavne sezone), oljčno olje, izdelki iz moke...

 

Analiza petnajstih osnovnih živil na podlagi cen, ki so objavljene v spletnih trgovinah Spara, Mercatorja in Tuša.

Kot že omenil, za prvi popis kot osnovo izbral živila, iz osnovne košarice primerjaj-cene.si. Dva artikla sem nadomestil, ker ju nisem našel pri vseh treh trgovcih. Sveže mleko sem nadomestil s trajnim mlekom, a sir gauda s sirom jošt. Vsi trije trgovci imajo gaudo, a kljub trudu mi ni uspelo najti artiklov, ki jih lahko primerjam. Ostale opombe ob popisu spodaj.
Med najdražjim in najcenejšim trgovcem je razlike kar 7,20€. Če bi naročil v spletni trgovini Tuša bi bil znesek 50,94€. Pri Mercatorju 45,00€ , a pri Sparu 43,74€.
Največje odstopanje sem opazil pri zrezkih iz svinjskega stegna. Pri Tušu je kilogram 11,44€, v Mercatorju 6,98€ in v Sparu 6,78€. Ker imajo trgovci različna pakiranja za popis vzel ceno za kilogram (T. - 400g ; M. - 500g ; S. - 600g).
Ena od ugotovitev, ob popisu in brskanju po spletnih trgovinah je tudi, da ima kar lepo število artiklov isto ceno. Predvsem sem bil presenečen pri cenah artiklov, ki imajo oznako trgovska znamka. Namreč po moji logiki, bi morale ravno tu biti največje razlike.


POPIS IN OPOMBE

* Trgovec Tuš ima 800 g belo štruco, a druga dva kilogramsko, zato pri prvem narejen izračun za kilogram.
** Trgovec Tuš nima na spletu govejih zrezkov, a druga dva nimata govejega stegna v kosu. Tako, da pri Tušu upošteval ceno na kg za kos, a pri drugih dveh narezane zrezke iz govejega stegna na kilogram. Vse tri ceno so približno v istem rangu, a je zanimivo, da so zrezki cenejši kot kos.
*** V Sparu je trenutno sončnično olje v akciji in je cena 1,16€. Vendar sem pri popisu upošteval redno prodajno ceno, ki je 1,79€.
**** Kot sem že zgoraj zapisal, je največje cenovno odstopanje pri zrezkih iz svinjskega stegna. Artikel ima v opisu oznako TT, kar pomeni trgovska znamka. Pri vseh artiklih iz popisa, ki so iz kolekcije trgovcev imajo pripis TT. Naj tukaj še pripomnim, da sem pri Sparu vzel artikle iz sklopa trgovske znamke in ne s-budget, ki so načeloma še par centov cenejši.
***** Trgovsko znamko (TT) testenine polžki št.26 imajo trgovci v različnih pakiranjih. Tuš 400g, Mercator 500g in Spar 1000g pakiranje. Popis prikazuje ceno za kilogram.

0

Ni komentarjev

Objavite komentar

both, mystorymag

NE SPREGLEJ

AVOKADO, ZDRAVO, BREZ GLUTENA
Copyright © Blaž Kuha 2024. Vse pravice pridržane.
izdelal by templateszoo