Mleta kava ali kava v kapsulah? Primerjava okusov, udobja in cene
Kava je za mnoge jutranji obred, za nekatere pa kar mala razvada skozi dan. A vprašanje, ki deli kavoljube, ostaja: je boljša klasična mleta kava ali kava v kapsulah? V tokratnem #dvoboju seciram prednosti in slabosti obeh načinov priprave.
Na kratko
Mleta kava je tradicionalna izbira, ki jo pripravimo v kafetieri, french pressu, turški džezvi ali espresso aparatu. Gre za zmleta zrna, ki jih doziramo in pripravimo ročno.
Kava v kapsulah je sodobna rešitev – kava je že odmerjena, zaprta v kapsulo in pripravljena s pritiskom na gumb.
Plusi in minusi
Lastnost | Mleta kava | Kapsule |
---|---|---|
Okus | Pristen, močan, raznolik | Konstanten, včasih manj izrazit |
Priprava | Potrebuje več znanja in časa | Izjemno hitra in enostavna |
Svežina | Odvisna od shranjevanja | Dobro ohranjena, a že vnaprej zmleta |
Okoljski vpliv | Manj odpadkov (če kompostiramo) | Več odpadkov (razen če recikliramo) |
Cena na skodelico | Nižja | Višja |
In kako izbrati?
Če ceniš ritual priprave, moč arom in igro z različnimi vrstami kav, je mleta kava prava izbira zate.
Če pa si zjutraj vedno v dirki s časom in želiš hitro, brezkompromisno kavico brez packanja, potem kapsule zmagajo v tvoji kuhinji.
Kapsule so bile prvotno razvite že v 70-ih letih prejšnjega stoletja, a so pravega razmaha doživele šele v zadnjih 15 letih. Danes naj bi se po svetu vsako minuto skuhalo več kot 29.000 skodelic kave iz kapsul!
In kaj naj zapišem ob koncu?
Mleta kava ima dušo in prostor za ustvarjalnost, kapsule pa zmaga na področju udobja in hitrosti. Obe imata svoje mesto – odvisno od tvojega ritma, okusa in vrednot.
Kako pa ti piješ svojo kavo? Si bolj old school ali prisegaš na praktičnost? Sporoči v komentarjih!

Deska za rezanje – tako preprost kos kuhinjske opreme, da o njem redko razmišljamo... 👉
Ni komentarjev
Objavite komentar