Zapečena skorjica, ki naredi razliko – vse o tehniki gratiniranja, ki jedem doda toplino, teksturo in neustavljivo aromo.
Kaj sploh je gratiniranje?
Gratiniranje (fr. gratin) je kulinarična tehnika, pri kateri jed zaključimo s peko pod visoko temperaturo, da dobimo zlato-rjavo, hrustljavo skorjico. Najpogosteje uporabimo sir, drobtine, maslo ali smetano, ki pri pečenju ustvarijo tisto mamljivo zapečeno plast.Kje vse se uporablja gratiniranje?
-
Pri krompirjevih in zelenjavnih jedeh (npr. krompirjev gratin)
-
Pri testeninah (npr. lazanja)
-
Pri mesnih jedeh (npr. zapečeni polpeti z bešamelom in sirom)
-
Pri sladicah (npr. gratinirane orehove ali skutine palačinke)
Osnovni postopek
-
Jedi dodamo plast, ki bo gratinirana (npr. nariban sir, bešamel ali drobtine z maslom).
-
Pečemo v pečici pri visoki temperaturi (190 – 220 °C), pogosto v načinu grill.
-
Pečemo, dokler se na vrhu ne ustvari zlata, hrustljava skorjica (5–10 minut).
Če nimaš naribanega sira, zmešaj drobtine s kančkom olja ali mz mešanico iz panko drobtin, svežih sesekljanih zelišč, parmezana in jajcem!
Beseda gratin izhaja iz francoskega glagola gratter, kar pomeni praskati – saj se skorjico pogosto postrga s pekača, ker se rada "prilme" (in ravno ta del je pogosto najbolj okusen!).
Ni komentarjev
Objavite komentar