Čeprav je videti kot jed iz restavracije, je krompirjev gratin z zelišči in sirom pravzaprav preprosta klasika, ki vedno navduši. Mehke plasti krompirja, prepojene z začinjeno smetano in zapečene do zlato rjave popolnosti – to je udobna hrana, ki gre vedno v slast. Lahko je tudi zmagovalna priloga ob nedeljskem kosilu, a jo brez težav postrežem tudi kot glavno jed z veliko skledo solate. 😋😊
In najboljše? Vonj med peko napolni celo kuhinjo s toplino, ki kar kliče: »Dober tek!«
Sestavine
800 g krompirja (olupljen in narezan na tanke rezine)
200 ml smetane za kuhanje
100 ml mleka
1 strok česna
1 žlička soli
po ščep popra in muškatnega oreščka
100 g naribanega sira mocarela
vejica svežega timijana
par rezin masla
Priprava
Pečico segrej na 200 °C.
Krompir nareži na tanke rezine.
V kozici segrej smetano, mleko, sesekljan česen, sol, poper, muškatni orešček in listke timijana.
V pekač zloži plast krompirja, prelij s smetanovo mešanico, potresi s sirom. Nadaljuj do vrha.
Zadnjo plast zaključi s sirom in rezinami masla.
Peci 50 minut, dokler ni krompir mehak in vrh lepo zapečen.
Pusti gratin nekaj minut počivati pred serviranjem, da se okusi prepojijo in skorjica stabilizira.
Ni komentarjev
Objavite komentar